دستگاه تقویت صدا که در اصطلاح با نام ماژول آمپلی فایر شناخته میشود، یک ابزار الکترونیکی بوده که قابلیت دریافت صدا و تقویت آن به طور کاملاً شفاف و قوی را دارد. تنوع این دسته از قطعات الکترونیکی بسیار زیاد است و تقسیم بندیهای متنوعی دارد. در زمانهای گذشته گوش دادن به موسیقی یا صداها تنها از روشهای ساده مانند کاست و نوار و غیره انجام میشد، اما با توجه به پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن انواع قطعات الکترونیکی، شاهد حضور آمپلی فایرها هستیم. در همین راستا قصد داریم پیرامون آنکه ماژول آمپلی فایر چیست و چه انواعی دارد اطلاعاتی در اختیار شما قرار دهیم.
امروزه آمپلی فایرها به عنوان بخش اساسی از سیستم صوتی و دیگر تجهیزات الکترونیکی به کار میروند و سیگنالهای صوتی را تقویت میکنند. کاربرد این محصول تنها در قسمت آهنگسازی، ضبط صدا یا سیستمهای صوتی حرفهای، استودیو و… نیست، بلکه از آن در فعالیتهای کارخانهای و دستگاههای علمی نیز استفاده میشود.
همانطور که گفتیم این ابزار الکترونیکی به منظور تقویت صدا به صورت قویتر به کار میرود، اما اگر بخواهیم در توضیح کاملتر بگوییم ماژول آمپلی فایر چیست باید گفت این سیستم دارای انواع قطعات الکترونیکی ریز و درشت و اتصالات در خود است. عملکرد ماژول آمپلی فایر بدین صورت است که یک موسیقی برای پخش در دستگاهی، سیگنالی تولید میکند که این سیگنال مشابه با سیگنال اسپیکر است. سیگنال ورودی وارد دستگاه آمپلی فایر شده و پس از تقویت، به طور شفافتر با طول موج بلندتر از هدفون، اسپیکر یا دیگر وسیله پخش کننده صدا خارج میشود. در پشت عملکرد آمپلی فایر علوم مهندسی، فیزیک و محاسبات ریاضی سنگینی انجام شده که این تبدیل صوت اعمال شود.
انواع ماژول آمپلی فایر
پس از آنکه دانستید ماژول آمپلی فایر چیست، به معرفی انواع این ماژول میپردازیم. از جنبههای مختلف این قطعه الکترونیکی را تقسیمبندی میکنند که یکی از این جنبهها تقسیم بر اساس کلاس است.
انواع ماژول آمپلی فایر بر حسب کلاس:
کلاس D
این کلاس جزو آمپلی فایرهای پر کاربرد بوده و شیوه عملکرد خاصی دارد. نوع عملکرد این دسته بر حسب سوییچینگ بوده و ترانزیستورهای خارجی آن مانند یک کلید کار میکنند، یعنی امکان باز و بسته شدن دارند. مدار پردازنده این قطعه به حالت پالس فرکانس بالا با جریان DC است که همین مسئله سبب شده نتیجه کار، خروجی بسیار با قدرتی باشد.
گرمایی که این ماژول تولید میکند بسیار ناچیز است و هدر رفت انرژی کمی دارد. علاوه بر این طول عمر و دوام بیشتری را از این کلاس شاهدیم.
کلاس T
دیگر دستهبندی ماژول آمپلی فایر با نام کلاس T خوانده میشود که دارای قابلیتهای بیشتری از کلاس AB و D است و قابلیت استفاده در سینمای خانگی، اتومبیل و دیگر لوازم را دارد. نویز این دسته بسیار ناچیز و پایین بوده و قادر است صداهای طبیعی با بازدهی بالا و طراحی حرفهای پلی کند.
کلاس A
این دسته جزو قدیمیترین تولیدات ماژول آمپلی فایر است و همین مسئله باعث شده که شاید کاربرد آن کمتر باشد. ترانزیستور خروجی این دسته همیشه به طور فعال است و حتی هنگامی که سیگنال نداشته باشد نیز در حال کار کردن و استفاده از منبع تغذیه خواهد بود. به همین منظور مصرف برق این کلاس بسیار زیاد بوده و در کنار آن هدر رفت انرژی و تولید گرما نیز بیشتر میشود.
از دیگر کلاسها میتوان به کلاس Cross Over، کلاس B و … اشاره داشت.
انواع ماژول آمپلی فایر برحسب تعداد کانال
نوع دیگری که میتوان ماژول آمپلی فایر را بر اساس آن تقسیمبندی کرد، بر حسب تعداد کانال است. بدین صورت که از نظر تعداد ورودی و خروجی دارای تنوع زیادی هستند.
مونو
این دسته جزو قدیمیترین تولیدات ماژول آمپلی فایر است که از تکنولوژیهای قدیمی در ساخت آن به کار رفته و معمولاً برای ضبط صداهای طبیعی مانند صدای حیوانات و طبیعت به کار میرود. در این ماژول تمامی سیگنالهای مختلف با یکدیگر ترکیب شده و به طور کانال صوتی یکپارچه خارج میشود. برای آنکه ضبط صدا بهتر باشد میتوان به آن یک میکروفون وصل کرد و برای افزایش صدای خروجی از چند اسپیکر بهره برد.
استریو
نوع استریو دارای دو کانال خروجی است و نسبت به نمونه مونو پیشرفتهتر عمل میکند.
استریو پلاس
این نمونه از نمونه قبلی پیشرفتهتر بوده، به طوری که دارای سه کانال خروجی است، یک کانال برای آمپلی فایر مونو و دو کانال برای استریو.
در ادامه و با پیشرفت تکنولوژی شاهد روی کار آمدن انواع آمپلی فایرهای چهار کانال، پنج کانال و شش کانال هستیم.
انواع ماژول آمپلی فایر بر حسب توان خروجی
برای تهیه و خرید آی سی آمپلی فایر کلیک کنید.
آمپلی فایر Ultra-Micro
این دسته از آمپلیفایرها سیگنال صوتی بسیار ضعیفی را دریافت کرده و آن را در حد بالایی تقویت میکنند. سیگنال دریافتی ممکن است در حد نانو کوچک باشد.
آمپلی فایر Micro
این گروه از آمپلیفایرها برای سیگنالهای ضعیف در حد میکرو ولت هستند.
آمپلی فایر سیگنال ضعیف
دسته فوق نیز برای تقویت سیگنالهای ضعیف به کار میروند، اما از سیگنالهای میکرو به بالا را میتواند پردازش و تقویت کند.
آمپلی فایر قدرت
این نمونه نیز برای تقویت سیگنالهای متوسط یا بالا به کار میرود و سیگنال ورودی آن باید در حد چند ولت باشد.
ویژگیهای ماژول آمپلی فایر
تقویت سیگنال صوتی
مهمترین ویژگی ماژول آمپلی فایر تقویت سیگنال صوتی است، به طوری که سیگنالهای صوتی ورودی را تقویت کرده و به شکل قابل ملاحظهای ولتاژ و جریان بیشتری را در خروجی اعمال میکند.
باند عریض
از دیگر ویژگیهای ماژولهای آمپلی فایر میتوان به قابلیت پاسخگویی در باندهای وسیع فرکانسی اشاره داشت. این ویژگی سبب میشود تا سیگنالهایی با فرکانس مختلف را به خوبی تقویت کرده و از تغییرات کیفیت صدا در آن بازه فرکانسی جلوگیری کند.
توان خروجی
دیگر ویژگی توان خروجی آن است که نشان دهنده حداکثر توان و تقویت آمپلی فایر به شمار میآید. این توان میتواند معیاری برای تعیین قدرت صوتی نیز باشد.
اندازه و فرم عملکرد
مورد دیگری که در ماژول آمپلی فایر اهمیت دارد فرمهای مختلف است. به طوری که در چیپهای مینیاتوری وجود دارد و در برخی موارد تولیدات در اندازه و ابعاد بسیار کوچکی ساخته میشوند تا از لحاظ مساحتی جای کمتری اشغال کنند.
از دیگر ویژگیهای این محصول میتوان به کیفیت ورودی و خروجی، محافظت و دیگر موارد اشاره داشت.
سخن پایانی
در این مقاله بررسی کردیم که ماژول آمپلی فایر چیست. یکی از قطعات الکترونیکی بسیار پر کاربرد برای تقویت سیگنال صوتی، ماژول آمپلی فایر است. این قطعه الکترونیکی قادر است سیگنال صوتی با طول موجهای کوتاه را دریافت کرده و با شدت و قدرت بیشتری خارج کند. عمدهترین کاربرد این قطعه در سیستمهای صوتی، رادیو، تلویزیون، اسپیکر، سیستمهای صوتی خودرو موارد دیگر است.
همچنین بخوانید: ساخت آمپلی فایر با ترانزیستور
سوالات متداول
• ماژول آمپلی فایر چیست؟
ماژول آمپلی فایر یکی از ابزارهای الکترونیکی برای تقویت و شفافتر کردن صدا است که سیگنال با طول موج پایین را با شدت بیشتر خارج میکند.
• انواع دستهبندی ماژول آمپلی فایر کدامند؟
ماژول آمپلی فایر را برحسب کلاس، تعداد کانال و توان خروجی به دستههای مختلفی تقسیمبندی میکنند.
• مهمترین ویژگی ماژول آمپلی فایر چیست؟
مهمترین ویژگی این قطعه دریافت صدا با فرکانس پایین و تبدیل آن به سیگنالهای قوی و شفافتر است.