وبلاگ آموزشی جم ترونیک

نحوه نصب مقاومت در مدار

نحوه نصب مقاومت در مدار

نحوه نصب مقاومت در مدار

برای ساخت دستگاه‌ها و مدارهای الکترونیکی از قطعات ویژه‌ای استفاده می‌شود که هر کدام کاربرد خاصی دارند. یکی از قطعات کوچک و ضروری مقاومت‌ها هستند که به‌ عنوان تکمیل‌کننده اجزا و میکروکنترلر در نظر گرفته می‌شوند. در صورتی‌ که نحوه نصب مقاومت در مدار به درستی انجام گیرد، ولتاژ در خطوط ورودی و خروجی تقسیم شده و در نهایت جریان محدود خواهد شد. این قطعه نقش ویژه‌ای در قانون اهم دارد و برای اجرای صحیح مدار لازم است مقاومت مناسبی در مدار به‌ کار رود.

اگر نحوه نصب مقاومت روی برد به درستی انجام نگیرد، عملکرد مناسبی نخواهد داشت و تأثیری منفی در عملکرد مدار الکتریکی برجای می‌گذارد. وجود مقاومت‌ها برای ارزیابی و ساخت مدار بسیار مهم هستند؛ در همین راستا سعی داریم در ادامه آموزش نصب مقاومت در مدار را به صورت کامل بیان کنیم تا در خرید این قطعه و نصب آن دچار اشتباه نشوید.

همچنین بخوانید: مقاومت چیست؟

 

نحوه نصب مقاومت در مدار

 

مراحل نحوه نصب مقاومت در مدار

جهت نصب مقاومت در مدار لازم است انواع مقاومت را بشناسید تا متناسب با نیاز پروژه‌ای خود گزینه مناسب را انتخاب کنید. مقاومت‌ها در انواع مختلفی وجود دارند که هر کدام عملکرد، مشخصات فنی و… متفاوتی ارائه می‌دهند. مهم‌ترین مقاومت‌ها شامل مقاومت وابسته به نور، مقاومت فیلم کربن، واریستور، مقاومت متغیر، مقاومت فیلم فلزی، مقاومت ترکیب کربن، مقاومت زخم سیم و… هستند. علاوه بر نوع مقدار مقاومت هر کدام نیز متفاوت است؛ به همین دلیل بایستی قبل از انتخاب کاتالوگ محصول را به صورت کامل مطالعه کنید.

بعد از انجام بررسی‌های لازم و مطابقت آن با نیاز پروژه‌ای می‌توانید مراحل زیر را انجام دهید. نحوه نصب مقاومت در مدار کاری بسیار ساده بوده و نیازی به تخصص و تجربه خاصی نخواهید داشت. تنها کافی ا‌ست مراحل زیر را به صورت گام‌به‌گام پیش ببرید:

1- بررسی تحمل توان مقاومت

مقاومتی که انتخاب کرده‌اید بایستی تحمل توان لازم را داشته باشد، چرا که در غیر این صورت با افزایش جریان مقاومت داغ شده و می‌سوزد.

2- مشخص کردن دقت مدار

با در نظر داشتن دقت مدار، مقاومتی با دقت مناسب را انتخاب کنید. دقت‌های رایج شامل 5٪، 1٪ و 0.1٪ هستند.

3- بررسی قطعات همراه مقاومت و دیگر اجزای مدار

برای اینکه بتوانید مقاومت را به درستی در مدار قرار دهید، بایستی قطعاتی که به همراه مقاومت هستند را بررسی کنید، چرا که در برخی مواقع نیاز به تغییر قطعات وجود دارد و ممکن است توان مدار یکسان نباشد.

4- نحوه نصب مقاومت روی برد؛ تعیین جهت مقاومت در مدار

برای اینکه نحوه نصب مقاومت در مدار به درستی انجام شود، لازم است به جهت صحیح مقاومت توجه کنید. در برخی از مقاومت‌ها سر خروجی‌ها مشخص شده است و بایستی به درستی در قسمت‌های مناسب وصل شوند. در اکثر موارد مقاومت‌ها دارای دو خروجی هستند و بایستی بتوانید جهت آن را تشخیص دهید.

5- استفاده از حفاظ

پوشش‌های حرارتی، الکترونیکی و پوشانده شده روی مقاومت می‌تواند محافظ مناسبی برای مقاومت باشند. در صورت لزوم بهتر است از حفاظ استفاده کنید.

6- انجام تست

پس از اینکه نحوه نصب مقاومت در مدار را مطابق 5 مرحله بالا انجام دادید، لازم است با استفاده از ابزارهای مناسب، عملکرد را تست کرده و از نحوه درست کار کردن آن مطمئن شوید تا مشکلی در مدار نهایی به وجود نیاید.

برای تهیه و خرید مقاومت از جم ترونیک کلیک کنید.

 

نحوه نصب مقاومت در مدار

 

نحوه استفاده از مقاومت در مدار

بعد از اینکه مقاومت مورد نظر را مطابق با نیازهای مدار خود انتخاب کردید، لازم است نحوه استفاده از مقاومت در مدار را نیز بیاموزید. این کار بدین صورت انجام می‌شود که در ابتدا دو سر آزاد مقاومت را با دستگیره مناسبی در دست نگه دارید و سر آزاد اول را به یک سر منبع تغذیه و سر آزاد دوم را به قطعه سیم الکتریکی متصل کنید. منبع تغذیه می‌تواند باتری و قطعه سیم الکتریک هسته فلزی باشد.

برای اینکه نحوه نصب مقاومت در مدار به درستی انجام شود قطعه سیم الکتریک را در مکان مناسب خود قرار داده و با پیچ‌گوشتی محکم کنید و در نهایت سر دوم قطعه را به نقطه خروج و یا وسط دور مدار متصل کرده و مطمئن شوید که سر آزاد دوم مقاومت هیچ تماسی با مقاومت نداشته باشد.

برای اینکه سر آزاد دوم در جای مناسب خود قرار گیرد دستگیره مقاومت را با پیچ‌گوشتی بچرخانید و در پایان مراحل نحوه نصب مقاومت روی برد با ابزاری مانند پنس تست کنید که هیچ قسمتی از مقاومت به سطح‌های فلزی و سایر قطعات وصل نباشد. بدین ترتیب مقاومت در مدار نصب شده و آماده استفاده خواهد بود.

جهت تهیه و خرید مقاومت وات بالا و آجری کلیک کنید.

 

نحوه نصب مقاومت در مدار

 

نکات لازم برای نصب مقاومت در مدار

از آنجایی ‌که مدارهای الکتریکی ارتباطات بسیار زیادی با یکدیگر دارند و در صورت نصب اشتباه یکی از آن‌ها سایر قطعه‌ها را نیز تحت تأثیر قرار داده و عملکرد کل مدار را مختل می‌کند، لازم است نکات مهمی را در مورد نحوه نصب مقاومت در مدار به خاطر بسپارید.

  • با در نظر داشتن نوع مدار و نحوه اتصال، سرهای مقاومت را با سایر عناصر مدار مانند ترانزیستور و دیود و یا با سرهای دستگاه‌های پایه‌دار مانند پلاتین لحیم کنید.
  • قبل از لحیم‌کاری از اتصال برق در قطعات مدار مطمئن شوید.
  • جهت جلوگیری از تماس غیرضروری و اختلال در عملکرد مدار از حفاظ و عایق مناسب مانند چسب حرارتی استفاده کنید.

 

سوالات متداول

  • نحوه نصب مقاومت در مدار چگونه است؟

سر آزاد مقاومت را به سر منبع تغذیه و سر آزاد دوم را به قطعه سیم الکتریک متصل کرده و سر دوم قطعه سیم الکتریک را به نقطه خروجی وصل کنید؛ به طوری که با هیچ‌ قسمتی از مدار در تماس نباشد.

  • آیا نحوه نصب انواع مقاومت فرق دارد؟

خیر، مقاومت‌ها به یک شکل در تمام مدارها نصب می‌شوند.

  • چه نکاتی را باید در نصب مقاومت در مدار رعایت کنیم؟

نحوه نصب مقاومت در مدار بایستی به درستی انجام شود و با در نظر داشتن نوع مدار و نحوه اتصال سر مقاومت با سایر عناصر و دستگاه‌ها به درستی لحیم شوند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید