وبلاگ آموزشی جم ترونیک

آی سی درایور چیست؟

آی سی درایور

آی سی درایور یک مدار مجتمع (IC) است که وظیفه کنترل و راه‌اندازی اجزای خارجی با توان بالا نظیر موتورها، سولنوئیدها، LEDها و رله‌ها را بر عهده دارد. در واقع یک آی سی درایور به عنوان رابطی بین سیگنال‌های کنترلی سطح پایین و اجزای خارجی با توان بالا عمل می‌کند. حال که دانستید آی سی درایور چیست، ببینیم کاربردهای یک آی سی درایور کدامند و چه وظایفی را بر عهده دارد. با ما در جم ترونیک همراه باشید تا شما را با آی سی درایور و آی سی درایور led بیشتر آشنا کنیم.

از کاربردهای یک آی سی درایور می‌توان به کنترل موتور در درایوهای موتور، راه‌اندازی LEDها در پنل‌های LED، کنترل رله در سیستم‌های اتوماسیون و تقویت سیگنال در مدارهای سنسور اشاره کرد. در ضمن آی سی درایور انواع مختلفی داشته که هر کدام ویژگی‌های خاص خود را دارند. از انواع رایج آی سی درایور می‌توان به آی سی درایور موتور، آی سی درایور رله، آی سی درایور led، ژنراتور موج و… اشاره کرد. اگر قصد دارید، یک آی سی درایور مناسب را انتخاب کنید، با جم ترونیک همراه باشید تا عوامل موثر در انتخاب آی سی درایور مناسب را با شما در میان بگذاریم.

آی سی درایور

وظیفه و کاربردهای آی سی درایور

آی سی درایور یک مدار مجتمع محسوب می‌شود که وظیفه اصلی آن کنترل و راه‌اندازی اجزا و محرک‌های خارجی و ولتاژ بالا است. به بیانی دیگر می‌توان گفت آی سی درایور به عنوان واسطه‌ای در بین سیگنال‌های کنترلی با سطح ولتاژ پایین مانند سیگنال‌های دیجیتال از میکروکنترلر و اجزای خارجی با توان بالا نظیر موتورها، LEDها، رله‌ها و… عمل می‌کند.

وظایف آی سی درایور عبارتند از:

تقویت جریان: افزایش جریان ضعیف سیگنال‌های کنترلی به سطح جریان لازم جهت راه‌اندازی اجزای خارجی

ایجاد تنوع در عملکرد: ارائه قابلیت‌هایی نظیر جهت، روشنایی، کنترل سرعت و… برای اجزای خارجی

تطبیق سیگنال: تبدیل سیگنال‌های کم توان به سیگنال‌های پرقدرت مورد نیاز جهت راه‌اندازی اجزای خارجی

محافظت: محافظت از اجزای خارجی در مقابل اضافه جریان، اتصالات کوتاه و ولتاژ بیش از حد

اما ببینیم کاربردهای آی سی درایور چیست:

درایور LED: کنترل و تنظیم روشنایی، رنگ و افکت‌های LEDها در پنل‌های LED، نمایشگرها، چراغ‌های ترافیک و…

تولید امواج: تولید امواج مربعی، مثلثی و… جهت کاربردهایی نظیر دیمرها، مبدل‎‌های فرکانس و…

کنترل موتور: راه‌اندازی و کنترل موتورهای DC، سروو، پله‌ای و… در ربات‌ها، تجهیزات صنعتی، لوازم خانگی و…

کنترل رله: سوئیچینگ جریان‌های بالا در مدارهای برق، سیستم‌های اتوماسیون و…

تقویت سیگنال: تقویت سیگنال‌های ضعیف سنسورها و ادوات الکترونیکی دیگر

جهت تهیه انواع آی سی و خرید آی سی کلیک کنید.

آی سی درایور

انواع آی سی‌ درایور

پس از درک اینکه آی سی درایور چیست، قرار است، شما را با انواع آی سی درایور آشنا کنیم که هر کدام وظایف و کاربردهای خاص خود را دارند:

  1. درایور موتور

این مدل از آی سی درایور برای کنترل و راه‌اندازی موتورهای الکتریکی نظیر موتورهای DC، سروو، پله‌ای و… استفاده می‌‌شود. برای نمونه L293D یک درایور موتور DC است که برای کاربردهای کم جریان مناسب خواهد بود. (خرید درایور موتور)

  1. درایور LED

آی سی درایور led برای کنترل و تنظیم روشنایی، رنگ و افکت‌های LEDها در پنل‌های LED، چراغ‌های ترافیک، نمایشگرها و … کاربرد دارد. به عنوان مثال TLC5940 یک درایور 16 LED کاناله بوده که قادر است LED 16 را به صورت جداگانه کنترل کند.

  1. ژنراتور موج

این مدل آی سی درایور جهت تولید امواج مربعی، مثلثی و… بوده و برای کاربردهایی نظیر مبدل‌های فرکانس، دیمرها و… استفاده می‌شود. از رایج‌ترین ژنراتورهای موج می‌توان به NE555 اشاره کرد که یک ژنراتور مربعی است و برای تولید امواج با فرکانس و عرض پالس قابل تنظیم، استفاده می‌شود.

 

آی سی درایور

عوامل مؤثر در انتخاب آی سی درایور مناسب

در ادامه مطلب آی سی درایور چیست، قرار است معیارهای انتخاب آی سی درایور مناسب را بررسی کنیم:

  • ولتاژ و جریان

نکته مهم برای انتخاب آی سی درایور مناسب، رتبه‌بندی ولتاژ و جریان محسوب می‌شود که با عملکرد شما و موتور سازگار باشد. یافتن یک ولتاژ مناسب کار سختی نیست، به خصوص که بسیاری از دستگاه‌ها دارای محدوده ولتاژ منبع تغذیه هستند که بسیار بزرگ است.

  • منطق کنترل

انتخاب آی سی درایور مناسب نیازمند دیتاها و اطلاعاتی درباره منطق کنترل مدار نیز است. موتور آی سی درایو شامل مدارهایی بوده که رابط بین پل H را ساده خواهند کرد. تراشه‌های مختلف رابط‌های متفاوتی را ارائه می‌دهند و لازم است شما در چارچوب یک برنامه مشخص فکر کنید که کدام یک از این موارد بهتر از سایرین خواهد بود.

  • امکانات خطاشناسی

جهت انتخاب آی سی مناسب امکانات خطاشناسی نیز لازم است. آی سی‌های درایور موتور فقط ورودی نیستند. در زمان انتخاب کردن، شما باید هم به نحوه کنترل موتور دقت کنید و هم چگونگی نوع اطلاعات مربوط به موتور را بشناسید.

همچمنین بخوانید: آموزش برنامه نویسی آی سی

آی سی درایور

تأثیر آی سی‌ درایور بر عملکرد سیستم‌های الکترونیکی

آی سی درایور نقش بسیار مهمی در عملکرد سیستم‌های الکترونیکی دارد. این قطعات وظیفه کنترل و راه‌اندازی اجزای خارجی نظیر موتورها، LEDها، رله‌ها و… را عهده‌دار هستند. در حقیقت یک آی سی درایور به عنوان یک رابط مابین سیگنال‌های کنترلی سطح پایین نظیر سیگنال‌های دیجیتال از میکروکنترلر و اجزای خارجی با توان بالا عمل می‌کند. در ادامه به تأثیر آی سی درایور بر عملکرد سیستم‌های الکترونیکی پرداخته‌ایم:

  • افزایش جریان و ولتاژ

آی سی درایور قادر است جریان ولتاژ لازم برای راه‌اندازی اجزای خارجی که میکروکنترلر به تنهایی نمی‌تواند تأمین کند را فراهم آورد. این کار برای اجزایی مانند موتورها و سولنوئیدها که به جهت کارکرد به جریان‌های بالا نیاز دارند، بسیار مهم است.

  • تطبیق امپدانس

آی سی درایور قادر است امپدانس خروجی میکروکنترلر را با امپدانس ورودی اجزای خارجی انطباق دهد. این قضیه به منظور انتقال کارآمد سیگنال و پیشگیری از افت ولتاژ و نویز لازم و ضروری است.

  • محافظت از میکروکنترلر

آی سی درایور می‌تواند میکروکنترلر را از صدمه ناشی از جریان‌های و ولتاژهای بالا که توسط اجزای خارجی به وجود می‌آید، حفظ کند. این کار توسط ایزوله کردن میکروکنترلر از اجزای خارجی و ارائه ویژگی‌هایی نظیر محدودیت جریان و حفاظت در برابر ولتاژ معکوس صورت ‌می‌گیرد.

آی سی درایور

جمعبندی

همان‌طور که بیان شد، آی سی درایور یک قطعه حیاتی در سیستم‌های الکترونیک است که وظیفه کنترل و راه‌اندازی اجزای خارجی نظیر موتورها، LEDها، رله‌ها و… را بر عهده دارد. پس از اینکه دریافتید آی سی درایور چیست، سراغ وظایف این قطعه رفتیم و بیان شد که از وظایف یک آی سی درایور می‌توان به تقویت جریان، تطبیق سیگنال و محافظت از اجزای خارجی در مقابل اضافه جریان، اتصالات کوتاه و ولتاژ بیش از حد اشاره کرد. برای انتخاب یک آی سی درایور مناسب عواملی وجود دارد که در این مطلب به این عوامل اشاره شد تا بتوانید در انتخاب خود موفق عمل کنید.

جهت خرید آی سی درایور و سایر قطعات الکترونیکی به سایت جم ترونیک مراحعه کنیدو

سوالات متداول

  • آی سی درایور چیست و وظیفه‌اش چیست؟

آی سی درایور مدار یا قطعه‌ای است که برای کنترل مدار یا قطعه دیگر از طریق تنظیم حرکت جریان استفاده می‌شود و وظایفی نظیر تقویت جریان، ایجاد تنوع در عملکرد، تطبیق سیگنال و… را بر عهده دارد.

  • انواع آی سی‌ درایور ها چه ویژگی‌هایی دارند؟

توانایی تأمین جریان و ولتاژ بالا برای راه‌اندازی موتور، توانایی تأمین جریان و ولتاژ مناسب برای LEDها، توانایی تأمین جریان و ولتاژ بالا برای راه‌اندازی رله و… از ویژگی‌های انواع آی سی درایورها هستند.

  • چه اهمیتی در استفاده از آی سی‌های درایور در سیستم‌های الکترونیکی وجود دارد؟

از اهمیت استفاده آی سی درایور در سیستم‌های الکترونیکی می‌توان به افزایش جریان ولتاژ، تطبیق امپدانس، محافظت از میکروکنترلر و… اشاره کرد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *