وبلاگ آموزشی جم ترونیک

مقاومت چیست؟

مقاومت چیست؟

برای طراحی اکثر دستگاه‌هایی که روزانه با آن سروکار دارید مدار الکتریکی خاصی لازم است. جهت تکمیل این مدارها نیز از قطعات ضروری و خاصی استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین قطعات که برای کاهش ولتاژ و جریان یک مقدار مشخص به کار می‌رود مقاومت است. برای اینکه بدانید مقاومت چیست و کاهش جریان را به چه صورتی انجام می‌دهد بایستی با این وسیله کاربردی، مقدار و نحوه عملکرد آن آشنا شوید.

مقاومت‌ها دارای انواع مختلفی هستند که جنس هر کدام نیز متفاوت است تا بتوانند با توجه به نیاز پروژه‌ای ولتاژ و جریان را کاهش دهند. این قطعات حیاتی مدار با کمیت اهم نشان داده می‌شوند که با جریان و ولتاژ در ارتباط بوده و با افزایش میزان اهم مقاومت نیز افزایش می‌یابد. مقاومت‌ها دارای توان مشخصی هستند و در صورتی ‌که بیشتر از توان آن‌ها فشاری وارد شود، می‌سوزند. این قطعات که محافظان مدار الکتریکی هستند از مقدار ولتاژ و جریان اضافی جلوگیری می‌کنند. اگر به‌ دنبال خرید مقاومت متناسب با نیاز مدار خود هستید پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه همراه ما باشید و با انواع مقاومت الکتریکی، اندازه‌گیری، کاربرد مقاومت و… آشنا شوید.

 

مقاومت چیست؟

 

همچنین بخوانید: انواع مقاومت

مقاومت چیست؟

در پاسخ سوال مقاومت چیست به زبان ساده می‌توان عنوان کرد که این قطعات الکترونیکی یکی از مهم‌ترین تجهیزات روی برد و پرکاربردترین المان مدار هستند. مقاومت‌ها با استفاده از متریال‌های خاصی ساخته می‌شوند تا جریان را محدودسازی کرده و انرژی تولیدی را تبدیل به حرارت کنند. این قطعات حیاتی در انواع مختلفی طراحی می‌شوند و هر کدام وظیفه کاهش جریان و ولتاژ را در مدار خاصی بر عهده دارند. مقاومت‌هایی که از یک جنس تولید می‌شوند نیز از نظر عددی و اندازه با یکدیگر متفاوت هستند.

انواع مقاومت الکتریکی را با کمیت عددی اهم نشان می‌دهند که با افزایش میزان اهم مقاومت عددی نیز بالاتر رفته و ارتباط آن با ولتاژ و جریان نیز تحت تأثیر قرار می‌گیرد. مقاومت‌ها با جلوگیری از عبور جریان و ولتاژ اضافی از مدارهای الکتریکی محافظت می‌کنند و مانع از اختلال در عملکرد آن می‌شوند.

 

مقاومت چیست؟

 

برای تهیه و خرید مقاومت وات بالا و آجری کلیک کنید.

انواع مقاومت

با توجه به تعریف جامعی که در پاسخ به سوال مقاومت چیست ذکر شد، بهتر است با انواع مختلف مقاومت آشنا شوید تا مناسب‌ترین گزینه را برای مدارهای الکتریکی انتخاب کنید. مقاومت‌ها به صورت کلی در 2 گروه ثابت و متغیر تقسیم‌بندی می‌شوند و هر کدام از این گروه دسته‌بندی مختلفی دارند که شامل موارد زیر هستند:

مقاومت‌های ثابت

مقاومت‌هایی که دارای مقداری ثابت بوده و عوامل محیطی و همچنین ولتاژهای مختلف تأثیری بر آن ندارند. این مقاومت‌ها عبارتند از:

  • مقاومت فیبر کربنی: رایج‌ترین نوع مقاومت در مدارهای الکترونیکی به شمار می‌آید که دارای نوارهای رنگی بوده و میزان مقاومت را از طریق نوارها می‌توان محاسبه کرد.
  • مقاومت فیلم فلزی: این مقاومت شباهت زیادی به مقاومت فیبر نوری دارد و دقت بالاتری را نسبت به آن ارائه می‌دهد. همچنین، به دلیل ایجاد نویز کمتر دما به میزان کمتری بالا رفته و عمر طولانی‌تر دارد.
  • مقاومت سیمی: انواع مقاومت الکتریکی سیمی دارای دو نوع قدرتی و دقتی هستند. مقاومت قدرتی با ارائه توان بالاتر جریان بیشتری را از خود عبور می‌دهد، در حالی‌ که مقاومت دقتی دارای توان 2 وات بوده و میزان جریان عبوری کمتر است.
  • مقاومت لایه‌ای: برای اینکه بدانید بهترین نوع مقاومت چیست می‌توان عنوان کرد که برای هر پروژه‌ای طبق نیاز آن بهترین مقاومت می‌تواند متفاوت باشد؛ به‌ عنوان مثال مقاومت‌های لایه‌ای از ترکیب مقاومت‌های سیمی و کربنی تولید می‌شوند و دقت بالاتری را ارائه می‌دهند. همچنین، گزینه‌ای ارزان به حساب می‌آیند؛ از این ‌رو می‌توانند گزینه ایده‌آلی برای برخی از طراحان مدار محسوب شوند.

مقاومت شبکه‌ای: برای طراحی مدارهای کوچک مقاومت شبکه‌ای را طراحی کرده‌اند که پایه‌های متفاوتی داشته و مطابق با طراحی مدار به کار می‌رود.

مقاومت‌های متغیر

برای اینکه بدانید نوع متغیر resistor چیست باید با ویژگی‌های آن آشنا شوید. این مقاومت‌ها قابلیت تغییر میزان عددی مقاومت را به صورت دستی و یا با استفاده از ابزارهای فیزیکی دارند. این مقاومت‌ها را با استفاده از دو مقاومت ثابت و یک مقاومت متغیر تولید می‌کنند.

پتانسیومتر: این نوع مقاومت دارای 3 پایه بوده و توسط پیچی که روی آن تعبیه شده است امکان تنظیم ولتاژ مهیا می‌شود. برای توان‌های 2 وات از نوع مقاومت سیمی و برای توان‌های زیر 2 وات مقاومت نوع کربنی به کار می‌برند. کاربرد مقاومت پتانسیومتر در تنظیم ولتاژ است.

رئوستا: این مقاومت نیز دارای 3 بخش بوده و یک المان مقاومتی، یک کنتاکت حرکتی و یک کنتاکت غیر حرکتی دارد. کاربرد مقاومت رئوستا در مدارهای الکتریکی تنظیم جریان مد نظر است.

شاید برایتان سوال باشد که تأثیرات محیطی در مقاومت چیست؛ در پاسخ به این سوال می‌توان به مقاومت‌های وابسته اشاره کرد. این نوع از مقاومت‌ها با تغییر دما، نور و… دچار تغییر می‌شوند که از مهم‌ترین مقاومت‌های وابسته می‌توان LDR، NTC و PTC را نام برد.

 

مقاومت چیست؟

 

برای تهیه و مشاهده انواع مقاومت 1/4 وات کلیک کنید.

اندازه گیری مقاومت

شاید برایتان سوال باشد که بهترین روش اندازه‌گیری مقاومت چیست و از چه طریقی می‌توان این کار را انجام داد. مقاومت‌ها به سه روش مختلف قابل اندازه‌گیری هستند که در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه بررسی کرده‌ایم:

  • روش اول

یکی از ساده‌ترین روش‌های اندازه‌گیری مقاومت‌های دیپ خواندن مقدار آن از روی رنگ بدنه است. دور مقاومت‌های دیپ نوارهای 4 رنگی قرار دارد. از سمت چپ رنگ‌ها را نوشته و مطابق جدول رنگ‌ها مقاومت محاسبه می‌شود. کد رنگ‌ها را به ترتیب نوشته و به تعداد عدد سوم در جلو عددهای قبلی 0 قرار دهید. رنگ آخر که اصولاً طلایی و نقره‌ای است درصد خطا را نشان می‌دهد.

در مقاومت‌های اس‌ام‌دی اعدادی روی بدنه نوشته شده است که دو عدد اول نشان‌دهنده مقدار مقاومت و رقم سوم ضریب آن خواهد بود.

  • روش دوم

یکی از وسیله‌های رایجی که در آزمایشگاه‌ها برای اندازه‌گیری مقاومت مورد استفاده قرار می‌گیرد، اهم‌متر است که به راحتی می‌توان با وصل کردن دو سر پراب به دو سر مقاومت مقدار را روی صفحه نمایش مشاهده کرد.

  • روش سوم

شاید برایتان سوال باشد که راحت‌ترین و سریع‌ترین روش محاسبه مقاومت چیست؛ در پاسخ به این سوال می‌توان ذکر کرد که بهترین روش استفاده از یک مولتی‌متر بوده که هر مقاومت را در هر اندازه و رنجی به شما نشان می‌دهد. برای این کار کافی ا‌ست سلکتور را روی نماد مقاومت تنظیم کرده و دو پراب را به دو سر مقاومت متصل کنید.

 

مقاومت چیست؟

 

خرید مقاومت

برای تکمیل مدار الکتریکی نیاز به قطعه مهم مقاومت ‌وجود دارد و همان‌طور که در پاسخ به سوال مقاومت چیست ذکر شد، این قطعه وظیفه کاهش میزان ولتاژ و جریان را بر عهده دارد. با توجه به ضروری بودن این وسیله و حساسیتی که وجود دارد لازم است محصول اورجینال را از فروشگاه معتبر جم ترونیک خریداری کنید. در این فروشگاه با سابقه‌ای بیش از 20 سال انواع قطعات الکترونیکی با ضمانت‌نامه اصالت کالا عرضه می‌شوند تا کاربران بتوانند محصولات مورد نیاز خود را با قیمت‌های مناسب و اصل تهیه کنند.

برای خرید مقاومت نیز کافی ا‌ست از بین طیف گسترده‌ای از محصولات گزینه‌ای را انتخاب کنید. عکس انواع مقاومت به همراه مشخصات و ویژگی‌ها در این صفحه دسته‌بندی آورده شده است تا به راحتی بتوانید کالای مدنظرتان را انتخاب کرده و با کلیک روی آن وارد صفحه محصول شوید. در نهایت با تکمیل فرآیند ثبت سفارش کالا آماده ارسال خواهد شد.

 

مقاومت چیست؟

 

سوالات متداول

  • مقاومت چیست و چه کاربردی دارد؟

برای کاهش ولتاژ و جریان اضافی در مدار الکتریکی قرار می‌گیرند تا از خطراتی مانند ولتاژ اضافی و مختل شدن مدار جلوگیری کنند.

  • مقاومت چطور روی مدار نصب می شود؟

برای نصب مقاومت لازم است پس از انتخاب مقاومت مناسب سر دوز مقاومت را شناسایی کرده تا با اتصال مقاومت به برد و بررسی اتصال، مقاومت را در محل مناسب قرار داده و سیم‌کشی کنید.

  • مقاومت چگونه اندازه گیری می شود؟

با استفاده از مولتی‌متر و یا اهم‌متر می‌توان مقدار مقاومت را محاسبه کرد. همچنین، در مقاومت‌های دیپ از رنگ بدنه و جدول تعیین رنگ نیز استفاده می‌شود.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید