تریستورها یکی از اصلیترین قطعات الکترونیکی در مدارهای برق و الکترونیک بهشمار میروند. از این قطعات پرکاربرد جهت کنترل جریان و ولتاژ در مدارهای مختلف میتوان استفاده کرد؛ اما تریستور هم بهمانند هر قطعه الکترونیکی دیگر ممکن است خراب شود و یا اختلالی در آن رخ دهد. برای تشخیص خرابی و یا هر مشکلی در این قطعه، انجام انواع تست تریستور ضروری است تا عملکرد و وضعیت این قطعه مورد ارزیابی واقع شود. یکی از روشهایی که میتوانیم با آن یک تریستور را تست کنیم، تست تریستور با مولتی متر است.
با توجه به نقش حساس تریستور در بسیاری از سیستمها و مدارهای الکترونیکی، اطمینان از سلامت آن قبل از نصب و راهاندازی مدار از اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا در صورت وجود هرگونه نقص یا خرابی در تریستور عملکرد کل مدار دچار اختلال شده و ممکن است خسارات جبرانناپذیری به وجود آید. از اینرو، با شناخت انواع روش تست تریستور میتوانید با مطمئن بودن از عملکرد صحیح تریستور از خرابی و خسارات به مدارهای الکترونیکی خود پیشگیری کنید. اگر قصد دارید با روشهای مختلف تست تریستور آشنا شوید و بتوانید بهصورت مستقل و دقیق سلامت تریستور خود را بررسی کنید با ما در جم ترونیک با آموزش تست تریستور همراه باشید.
آشنایی با تریستور
تریستور یا SCR یک قطعه الکترونیکی نیمه رسانای قدرتی است که ساختاری از جنس سیلیکون دارد و متشکل از چهار لایه P و N است. از تریستور بهعنوان سوئیچ در مدارهای الکترونیکی پرتوان استفاده میکنند. تریستورها قدرتی شبیه به دیودها دارند؛ اما در مقایسه با دیودها قابل کنترلتر هستند.
اطمینان از عملکرد درست مدار، کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری، افزایش عمر مفید تجهیزات، بهبود ایمنی و تضمین کیفیت محصول از دلایل تست تریستور بهشمار میروند؛ بنابراین قبل از نصب تریستور در مدار برای اینکه مطمئن شوید این قطعه سالم است، با کمک انواع روش تست تریستور آن را مورد تست و ارزیابی قرار دهید.
برای آشنایی کامل مقاله “تریستور چیست” را بخوانید.
تست تریستور با مولتی متر
تست تریستور با مولتی متر یکی از سادهترین و رایجترین روشها برای بررسی سلامت اولیه این قطعه است که به شرح زیر صورت میگیرد:
ابتدا پایههای آند A، کاتد K و گیت G را شناسایی کنید. این اطلاعات در دیتا شیت یا روی بدنه تریستور وجود دارد. در مرحله بعدی برای تست تریستور مولتی متر خود را روی حالت دیود تنظیم کنید. حال پروب مثبت مولتی متر خود را به آند و پروب منفی را به کاتد تریستور اتصال دهید. در این زمان مولتی متر باید یک ولتاژ کوچک (معمولا بین 0.5 الی 0.7 ولت) را نمایش دهد. این عدد نشان از این دارد که پیوند PN بین آند و کاتد سالم است. در مرحله بعد جای پروبها را جابهجا کنید. در این زمان مولتی متر شما باید مقاومت بسیار بالا یا بینهایت را نشان دهد که به این معنی است که پیوند PN را در جهت معکوس هدایت نمیکند.
در ادامه مولتی متر را روی مقاومت (ohm) بگذارید و پروب مثبت را به گیت و پروب منفی را به کاتد اتصال دهید. مولتی متر در این شرایط باید یک مقاومت کم را نشان دهد که به این معنی است اتصال بین گیت و کاتد سالم است. اگر همه تستها را بهدرستی انجام داده باشید و نتایج مطابق توضیحات بیان شده باشد، به این نتیجه میرسیم که تریستور شما سالم است. اگر در هر کدام از تستها نتیجه دیگری به دست آمد، مثلا مقاومت بسیار بالا بین گیت و کاتد یا هدایت در جهت معکوس مشاهده کردید، به احتمال زیاد تریستور شما خراب است.
شما میتوانید برای خرید مولتی متر کلیک کنید.
روش های دیگر تست تریستور
همانطور که پیشتر اشاره شد، تست تریستور برای اطمینان از عملکرد صحیح این قطعه و جلوگیری از خرابیهای احتمالی ضروری است. در ادامه، روشهای متنوع دیگری برای تست تریستور معرفی خواهیم کرد تا با استفاده از آنها بتوانید عمر مفید این قطعه را افزایش دهید و عملکرد آن را بهینه کنید:
- تست تریستور با استفاده از اسیلوسکوپ: تریستور را به اسیلوسکوپ اتصال دهید و نوع سیگنال و خروجی را بررسی کنید. در این حالت شکل موج و ولتاژ عبوری از تریستور را مشاهده فرمایید تا بتوانید انواع خرابی تریستور را بهآسانی تشخیص دهید.
- تست تریستور با کمک رله: کمک گرفتن از رله برای تست تریستور یک روش دیگر است که برای مطمئن شدن از سلامت تریستور خود میتوانید انجام دهید. کافی است تریستور را به رله اتصال دهید و رله را به منبع ولتاژ AC در مدار وصل کنید. در این زمان جریان فعال میشود و اگر تریستور سلامت باشد، رله عمل خواهد کرد. (برای خرید رله کلیک کنید)
- تست با استفاده از منبع ولتاژ و جریان: در تست تریستور با ولتاژ کم با اعمال ولتاژ کمتر از منبع ولتاژ که معمولا 0.7 ولت است به گیت و سنجیدن جریان میتوانیم عملکرد تریستور خود را ارزیابی کنیم. در تست تریستور با ولتاژ بالا هم اعمال ولتاژ به گیت (برای SCR) یا به گیت و کاتد (برای TRIAC) نشاندهنده عملکرد تریستور است.
علائم خرابی تریستور
علائم خرابی تریستور بسیار متفاوت بوده و وابسته به شرایط استفاده از آن است؛ اما مهمترین نشانههای خرابی یک تریستور عبارتند از:
- گرم شدن غیر طبیعی
- خروجی نامناسب یا ضعیف
- اتصال غیرمنتظره
- عدم کارکرد تریستور
- بالا رفتن ولتاژ سوئیچینگ
- اختلال در سیگنال
- جریان ناپایدار یا نادرست
انواع تریستور در فروشگاه جم ترونیک با قیمتی مناسب و کیفیتی عالی وجود دارد و شما برای خرید این محصول میتوانید بهصورت آنلاین و بدون محدودیت زمان و مکان، اقدام کنید و سفارش خود را ثبت فرمایید تا در اسرع وقت درب منزل به شما تحویل داده شود.
جمعبندی
تست تریستور یک پروسه مهم در یافتن عیب و ارزیابی کامل این قطعه است. با توجه به اینکه تریستورها در مدارهای الکترونیکی و برق از اهمیت بالایی برخوردار هستند، نیاز است که سلامت آنها مورد ارزیابی قرار گیرد تا اطمینان حاصل شود که دچار خرابی نیستند.
تست تریستور با مولتی متر، رله، اسیلوسکوپ و استفاده از منبع ولتاژ و جریان از انواع روشهای تست تریستور محسوب میشوند که با انجام دقیق این تستها میتوانید بهآسانی مشکلات مربوط به اتصالات، عملکرد نادرست یا خرابی تریستور را شناسایی و حل کنید.
برای دیدن قیمت و خرید تریستور با بهترین کیفیت، روی آن کلیک کنید.
سوالات متداول
- چه ابزارهایی برای تست تریستور نیاز است؟
برای تست تریستور به ابزارهایی مانند مولتیمتر، اسیلوسکوپ، منبع تغذیه، سیمهای اتصال، مقاومتها، ژنراتور سیگنال، بردبورد و مدارهای تست آماده نیاز دارید.
- چگونه میتوان عیبهای رایج در تریستور را شناسایی کرد؟
با 4 روش تست تریستور با مولتی متر، رله، اسیلوسکوپ و کمک از منبع ولتاژ و جریان.
- چگونه میتوان عملکرد تریستور را در مدار واقعی آزمایش کرد؟
باید یک مدار ساده که شامل منبع تغذیه، مقاومت و تریستور است، آماده کنید. سپس با اعمال پالس به گیت، تریستور را روشن و به کمک یک اسیلوسکوپ شکل موج ولتاژ و جریان را مورد ارزیابی قرار دهید.