وبلاگ آموزشی جم ترونیک

انواع مقاومت

انواع مقاومت

مقاومت‌ها به‌ عنوان یکی از بنیادی‌ترین و مهم‌ترین قطعات الکترونیکی به شمار می‌آیند که نقش ویژه‌ای را در مدارهای مختلف دارند. انواع مقاومت جهت جلوگیری از عبور جریان، تعیین جریان الکترون‌ها، تنظیم جریان و… به کار می‌روند و به شکل ترکیبی در ساختارهای موازی و سری قابل استفاده هستند. این شبکه مقاومتی برای تقسیم‌ ولتاژ، محدود کردن جریان و ایجاد افت ولتاژ به کار گرفته شده و در انواع تراشه‌ای، ریز، سیم‌پیچی دور هسته نارسانا و… وجود دارد.

مقاومت‌ها قطعاتی Passive هستند که قادر به تولید انرژی نبوده و تنها آن را مصرف می‌کنند. وقتی مقاومتی از عبور جریان الکترون جلوگیری می‌کند و ولتاژ را تضعیف کرده و کاهش می‌دهد، انرژی به شکل گرما تلف می‌شود. برای آشنایی با انواع مقاومت الکتریکی پیشنهاد می‌کنیم که در ادامه با ما همراه شوید تا خریدی متناسب با نیاز خود داشته باشید.

 

انواع مقاومت

 

انواع مقاومت

مقاومت‌ها بر اساس کاربردی که دارند در دو گروه مختلف ثابت و متغیر دسته‌بندی می‌شوند تا مطابق با نیاز پروژه عمل کنند. انواع مقاومت ثابت همواره دارای مقداری ثابت بوده و ولتاژهای مختلف و همچنین عوامل محیطی تأثیری بر آن ندارند. در حالی‌ که مقاومت‌های متغیر برای کنترل جریان مدار، کنترل ولتاژ یا بخشی از آن قابلیت تنظیم داشته و مقدار ثابتی در مدار نخواهند داشت. در ادامه انواع مقاومت ثابت و متغیر را از نظر ساخت بررسی کرده‌ایم:

انواع مقاومت الکتریکی ثابت از نظر نحوه ساخت

مقاومت‌های ثابت نیز از نظر نحوه ساخت در چهار دسته مختلف قرار می‌گیرند؛ شما می‌توانید با بررسی نیاز خود گزینه متناسب با پروژه خود را انتخاب کنید.

مقاومت‌ ترکیب کربنی: این نوع مقاومت از چسب غبار کربن یا گرافیت ساخته شده و برای توان‌های پایین به کار می‌رود.

مقاومت‌ فیلم فلزی: از چسب اکسید فلزی رسانا ساخته شده و در توان‌های بسیار پایین مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقاومت‌ سیم‌پیچی شده: از بین انواع مقاومت نوع سیم‌پیچی شده در هیت سینک و در توان بالا استفاده می‌شود.

مقاومت‌ نیمه‌هادی: این نوع از مقاومت را با تکنولوژی نصب سطحی فیلم نازک می‌سازند تا در فرکانس بالا و دقت بیشتر به کار ببرند.

 

انواع مقاومت متغیر

مقاومت‌هایی که قابلیت تغییر در مدار را دارند با نام مقاومت متغیر شناخته می‌شوند که در دو دسته مقاومت وابسته و مقاومت مستقل تقسیم‌بندی شده‌اند.

  1. مقاومت‌ مستقل: این نوع از مقاومت‌ها وابسته به متغیرهای محیطی مانند نور و دما نبوده و مقدارشان به صورت دستی قابل تنظیم است. برای این کار از اهرم کوچکی که در بدنه آن‌ها قرار دارد استفاده کرده و مقدار مقاومت را در بازه مورد نظر انتخاب می‌کنند.

انواع مقاومت متغیر مستقل نیز به دو صورت پتانسیومتر (2 پایه ثابت و 1 پایه متغیر) و رئوستا (یک کنتاکت متحرک، یک کنتاکت ثابت و یک المان مقاومتی) وجود دارد.

  1. مقاومت‌ وابسته: متغیر وابسته به دسته‌ای از مقاومت‌های متغیری که به عوامل محیطی مانند میدان مغناطیسی، نور، دما، رطوبت و… وابسته هستند گفته می‌شود.

انواع مقاومت وابسته شامل مقاومت وابسته به حرارت (ترمیستور)، وابسته به ولتاژ (وریستور)، وابسته به میدان مغناطیسی (MDR) و مقاومت وابسته به نور (LDR) است.

همچنین بخوانید: انواع ترایاک

 

انواع مقاومت

 

کاربرد های انواع مقاومت

وظیفه اصلی مقاومت‌ها در مدارهای الکتریکی شامل تنظیم شارش الکترون‌ها و مقاومت ماده است. کاربردهای انواع مقاومت گسترده بوده و برای اهدافی مانند محدودسازی جریان برای ولتاژ کنترلی مناسب به کار می‌روند تا از خطرات مختلفی مانند آسیب رساندن به جریان بیش از حد جلوگیری کنند. مقاومت‌ها جهت محدود کردن یا تنظیم پاسخ فرکانسی در مدار فیلتر نیز به کار می‌روند. همچنین، انواع مقاومت از نظر وات را برای پایین و یا بالا بردن ولتاژ درگاه‌ها ورودی، کنترل کردن ولتاژ و… مورد استفاده قرار می‌دهند.

مقاومت‌ها محدود کننده ولتاژ و جریان در مدارهای نیمه هادی هستند و از دیگر کاربردهای مهم آن می‌توان به محدود کردن و یا تنظیم پاسخ فرکانسی در مدارهای فیلتر صوتی اشاره کرد. اکثر مقاومت‌ها از قانون اهم پیروی می‌کنند و در مواقعی که جریان الکتریکی از دو سر مقاومت عبور کند افت ولتاژی را تولید کرده و بدین صورت مقدارهای متفاوتی از مقاومت باعث ایجاد مقادیر متفاوتی از ولتاژ و جریان می‌شود. این موضوع می‌تواند در مدارهای الکترونیکی بسیار کاربردی باشد، چرا که مبدلی برای ولتاژ به جریان و جریان به ولتاژ تولید می‌شود.

همچنین برای تهیه و خرید پتانسیومتر کلیک کنید.

اندازه گیری مقدار مقاومت

مقدار انواع مقاومت با سه روش مختلف اندازه‌گیری می‌شود که هر کدام خطاهایی داشته و بایستی با توجه به نیاز و دقت لازم پروژه‌ای خود مناسب‌ترین روش را انتخاب کنید. این سه روش عبارتند از:

  1. روش اول که ساده‌ترین روش بوده و از روی رنگ بدنه مقاومت‌های دیپ و از روی عدد مقاومت اس‌ام‌دی را تشخیص می‌دهند.
  2. استفاده از اهم‌متر به ‌عنوان روش دوم شناخته می‌شود و به راحتی مقدار مقاومت الکتریکی روی صفحه نمایش داده خواهد شد. البته خرید اهم‌متر اقتصادی نبوده و توصیه می‌شود که روش سوم را برای اندازه‌گیری انتخاب کنید.
  3. برای شناسایی انواع مقاومت و اندازه‌گیری سریع بهترین روش استفاده از مولتی‌متر است، چرا که مقاومت را در هر رنجی اندازه‌گیری می‌کند.

 

انواع مقاومت

 

خرید و اطلاع از قیمت انواع خازن و مقاومت

از آنجایی‌ که دقت بالا، کیفیت و اورجینال بودن وسیله‌های الکترونیکی در مدارها حائز اهمیت است، بایستی در هنگام خرید هر کدام از قطعات دقت کافی داشته باشید. جم ترونیک یکی از فروشگاه‌های اینترنتی با بیش از 20 سال سابقه در زمینه فروش انواع مقاومت، خازن، ماژول‌ها، ترایاک و سایر قطعات مهم بوده که تمامی محصولات آن با قیمتی اقتصادی ارائه می‌شوند. همچنین این فروشگاه با فراهم کردن خدمات پس از فروش مانند امکان تست محصول تا 7 روز شرایطی را مهیا کرده است که بتوانید بدون نگرانی و دغدغه سفارش خود را ثبت کنید.

حال شما می‌توانید برای خرید انواع مقاومت الکتریکی و اطلاع از قیمت انواع خازن و مقاومت در این صفحه فروشگاهی جم ترونیک پس از انتخاب کالای مد نظر خود روی آن کلیک کرده و وارد صفحه محصول شوید. از مزایای خرید اینترنتی از این فروشگاه می‌توان به بررسی تمام مشخصات و ویژگی‌های همه محصولات اشاره کرد که این ویژگی‌ باعث شده است که خرید شما با اطلاعاتی کامل صورت بگیرد و کالای مدنظر در مدت زمان کوتاهی درب منزل تحویل داده شود.

برای تهیه و خرید مقاومت با بهترین قیمت و کیفیت کلیک کنید.

 

سوالات متداول

  • مقاومت ها بر اساس چه معیاری دسته بندی می شوند؟

انواع مقاومت بر اساس کاربرد به دو دسته ثابت و متغیر تقسیم‌بندی می‌شوند که نوع متغیر بر اثر تغییرات محیطی و طبق پروژه قابل تغییر است.

  • چند نوع مقاومت وجود دارد؟

مقاومت به دو دسته ثابت و متغیر تقسیم‌ شده که نوع ثابت شامل فیلم فلزی، سیم‌پیچی شده، نیمه هادی و ترکیب کربنی بوده و متغیر نیز دو نوع وابسته و مستقل است.

  • چگونه مقاومت مناسب برای نیاز خود را انتخاب کنیم؟

در ابتدا نوع مقاومت و نحوه محاسبه آن‌ها را بیاموزید و با در نظر گرفتن کاربرد هر کدام و نیازهای پروژه‌ای خود گزینه مناسبی را انتخاب کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید