وبلاگ آموزشی جم ترونیک

نحوه تست رگولاتور چگونه است؟

تست رگولاتور

رگولاتور قطعه‌ای الکترونیکی است که کمک می‌کند تا اطمینان یابیم که ولتاژ صحیح قطعات الکترونیکی تأمین می‌شود. این قطعه قادر است از  قطعات الکترونیک در برابر صدمه ناشی از افزایش ولتاژ محافظت کند. به همین منظور، اهمیت تست رگولاتور در اطمینان از عملکرد صحیح مدارهای الکترونیکی بسیار بالاست؛ زیرا با شناخت نحوه تست رگولاتور می‌توان خرابی احتمالی این قطعه را شناسایی کرد و جلوی مشکلات جدی در مدار را گرفت. البته روش‌های مختلفی برای تست رگولاتور وجود دارد که ما قرار است در این مقاله به ارائه این روش‌ها بپردازیم. برای نمونه یک روش تست رگولاتور، تست این قطعه با مولتی متر است.

در کل رگولاتور ولتاژها ابزارهایی مفید در طراحی و ساخت مدارهای الکترونیکی تلقی می‌شوند که نه‌تنها تثبیت‌کننده ولتاژ در مدارهای الکترونیکی هستند، بلکه با مدیریت ولتاژهای گوناگون و ارائه حفاظت‌های لازم، ایمن بودن و کارایی سیستم‌های الکترونیکی را تضمین می‌کنند. با درک این ویژگی‌ها در می‌یابیم که رگولاتور قطعه‌ای مهم در مدارهای الکترونیکی است که باید سالم باشد تا ما استفاده بهینه‌ای از مدارات الکترونیک خود داشته باشیم. به همین جهت ما در ادامه قصد داریم شما را گام‌به‌گام با مراحل آموزش تست رگولاتور آشنا کنیم.

آشنایی با رگولاتور

رگولاتور ولتاژ قطعه‌ای است که از آن برای تثبیت ولتاژ ورودی در یک مقدار مشخص و مورد نیاز مدار استفاده می‌کنند. علاوه‌بر این، از این قطعه الکترونیکی جهت تبدیل ولتاژ ورودی به ولتاژهای مورد نیاز مدار هم بهره می‌برند. برای نمونه اگر ولتاژ ورودی منبع تغذیه شما 12 ولت است و برای تأمین برق مدار خود به 5 ولت نیاز دارید، وجود یک رگولاتور ضروری است تا این 12 ولت را به 5 ولت تبدیل کند. تست رگولاتور ولتاژ به‌صورت منظم از اهمیت بالایی برخوردار است و از دلایل اهمیت تست رگولاتور می‎‌‌توان به تشخیص خرابی زودهنگام این قطعه، تضمین عملکرد صحیح مدار، افزایش طول عمر تجهیزات، بهبود کیفیت خروجی، کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری و… اشاره کرد. بنابراین، پس از تعمیر و جایگزینی یک رگولاتور، در صورت مشاهده علائم خرابی و به‌صورت دوره‌ای بهتر است که رگولاتور ولتاژ خود را تست کنید.

فروشگاه جم ترونیک دارای سال‌ها تجربه در حوزه تأمین و توزیع قطعات الکترونیک، ماژول‌های الکترونیک، لوازم جانبی الکترونیک و سایر نیازمندی‌های فعالان حوزه الکترونیک در کشور است. همکاران ما در جم ترونیک در هر زمانی پاسخگوی سوالات فنی شما هستند و می‌توانند به شما عزیزان مشاوره تخصصی ارائه دهند تا بتوانید خرید امن، به‌صرفه و مناسب با نیاز خود را تجربه کنید. اگر هر سوالی درباره خرید قطعات الکترونیکی دارید و یا اینکه به مشاوره رایگان و تخصصی نیازمند هستید، می‌توانید با ما در ارتباط باشید.

اگر میخواهید به طور کامل با رگولاتور آشنا شوید، مقاله “رگولاتور چیست” را بخوانید.

تست رگولاتور

نحوه تست رگولاتور

روش تست رگولاتور از طرق مختلفی ممکن است که ما در این قسمت می‌خواهیم تست رگولاتور را با یک مولتی متر به شما آموزش دهیم.

در ابتدا مولتی متر خود را در محدوده ولتاژ DC تنظیم کنید و اطمینان حاصل فرمایید که روی 20 ولت یا بالاتر این تنظیم را انجام داده‌اید. به یاد داشته باشید این بازه باید بزرگ‌تر از ولتاژ ورودی مورد انتظار باشد. در مرحله بعدی یک پروب را به زمین و پروب دیگر را به پایه ورودی مدار رگولاتور اتصال دهید. حال خوانش‌ها را چک کنید تا اطمینان یابید که الزامات استاندارد دستگاه شما را برآورده خواهند کرد. هرگاه همه اندازه‌گیری مقادیر ورودی خود را به دست آوردید، برق را از مدار رگولاتور قطع کنید و همه اتصالات را به غیر اتصال زمین قطع فرمایید. حال مولتی متر را روی ولتاژDC  قرار دهید و محدوده را روی 5 ولت یا بالاتر تنظیم کنید.

در ادامه پروب دیگر را به ترمینال خروجی در مدار رگولاتور اتصال دهید. این ولتاژ نشان‌دهنده خروجی است. این موارد را با آنچه که در قبل به دست آوردید، مقایسه کنید تا مطمئن شوید که با مشخصات دستگاه شما مطابقت دارند. پس از تست رگولاتور ولتاژ با یک مولتی متر می‌توانید کاملا مطمئن شوید که رگولاتور ولتاژ شما به‌درستی کار می‌کند. فقط به یاد داشته باشید هر اندازه‌ای خارج از آن چیزی که باید باشد کسب کردید، زمان تعویض رگولاتور ولتاژ شما فرا رسیده است؛ چرا که در این حالت یک رگولاتور محافظت خوبی در مقابل نوسانات الکتریکی و یا جهش‌های خطرناک ندارد.

برای خرید مولتی متر با قیمت مناسب، روی آن کلیک کنید.

تست رگولاتور

روش های دیگر تست رگولاتور

همانطور که عنوان کردیم، روش تست رگولاتور متفاوت بوده و فقط به تست با مولتی متر محدود نمی‌شود. به‌همین دلیل در ادامه قرار است تست رگولاتور را با یک اسیلوسکوپ برای شما شرح دهیم. پروب‌های اسیلوسکوپ را به ورودی و خروجی رگولاتور اتصال دهید. سپس مقیاس ولتاژ و زمان را در اسیلوسکوپ به‌گونه‌ای تنظیم کنید که شکل موج به‌خوبی روی صفحه نمایش قابل مشاهده باشد.

شکل موج ولتاژ خروجی را بررسی کنید و در مرحله بعدی پارامترها را اندازه‌گیری فرمایید. برای این کار اختلاف مابین بیشترین و کمترین مقدار ولتاژ خروجی را اندازه بگیرید. پس از آن فرکانس نوسانات ریپل را اندازه‌گیری کنید. در نهایت زمان لازم جهت تغییر ولتاژ خروجی از 10 درصد تا 90 درصد مقدار نهایی را اندازه بگیرید. حال اگر مقدار ریپل ولتاژ کمتر از مقدار مشخص شده در دیتاشیت رگولاتور باشد، رگولاتور سالم است.

همچنین وجود نویز بیش از اندازه نشان از مشکلاتی در رگولاتور دارد. از طرفی ولتاژ خروجی باید در برابر تغییرات ولتاژ ورودی و جریان بار پایدار باشد تا نشان از سلامتی رگولاتور دهد. یکی از علائم دیگر این است که زمان پاسخ رگولاتور به تغییرات در ورودی باید کوتاه باشد تا اطمینان یابیم که رگولاتور ولتاژ ما در سلامت کامل است. بنابراین، در نحوه تست رگولاتور با کمک اسیلوسکوپ اگر موارد بالا را به‌دقت رعایت فرمایید، می‌توانید بدون مولتی متر هم از این تست خود مطمئن باشید.

تست با منبع تغذیه هم یک روش دیگر تست رگولاتور است که در آن باید در ابتدا منبع تغذیه را به ورودی رگولاتور وصل کنید و ولتاژ ورودی را تنظیم فرمایید تا اطمینان حاصل کنید که حداقل ولتاژ ورودی ( 2 تا 3 ولت بیشتر از ولتاژ خروجی) فراهم است. حال با کمک یک مولتی متر به اندازه‌گیری ولتاژ ورودی بپردازید و این اندازه‌ها را با مشخصات رگولاتور مطابقت دهید.

همچنین برای خرید خرید رگولاتور سوئیچینگ و دیدن قیمت، روی آن کلیک کنید.

تست رگولاتور

نشانه های خرابی رگولاتور

یک نشانه خرابی رگولاتور این است ولتاژ خروجی آن با مقدار مورد انتظار سازگاری ندارد. نشانه دیگر این است که زمانی که برای اندازه‌گیری ولتاژ خروجی از مولتی متر استفاده می‌کنید، در قرائت ولتاژ نوسانات خواهید دید. یک علامت دیگر خرابی یک رگولاتور ولتاژ تولید گرمای بیش از حد این قطعه است. نشان دیگری که به ما کمک می‌کند تا دریابیم که رگولاتور مشکل دارد، این است که جریان خروجی کمی مشاهده شود یا کاملا غیرفعال باشد.

اگر رگولاتور ولتاژ در مداری نصب باشد و برای آن مدار جریان کافی تولید نکند، سبب مشکلات متعددی خواهد شد. در نهایت اگر رگولاتوری دارای جریان بیش از حد است، می‌تواند نشانه‌ای از خرابی باشد. به یاد داشته باشید با آموزش تست رگولاتور و تست رگولاتور ولتاژ خود با مولتی متر یا روش‌های دیگر و آگاهی از علائم رایج خرابی یک رگولاتور می‌توانید از صدمه دیدن بیشتر سیستم‌های خود پیشگیری کنید و به طول عمر آن‌ها بیفزایید. شناسایی یک رگولاتور ولتاژ خراب برای فردی که با مدارهای الکترونیکی کار می‌کند، امری ضروری است.

فروشگاه آنلاین جم ترونیک یکی از بزرگ‌ترین عرضه کننده‌های تجهیزات الکترونیک و رباتیک در سراسر ایران است و تمامی محصولات الکترونیک خود را با ضمانت کالا به مشتریان ارائه می‌دهد تا شما مشتریان محترم بتوانید بدون مراجعه حضوری و با اطمینان کامل از هر کجای کشور اقدام به خرید فرمایید.

تست رگولاتور

جمعبندی

رگولاتور ولتاژ قطعه‌ای است که برای تنظیم ولتاژ در مدارهای الکترونیکی از آن استفاده می‌شود و به‌همین دلیل نقش بسیار مهمی در مدارهای الکترونیکی دارد. در نتیجه سلامت یک رگولاتور ولتاژ به علت نقش کلیدی آن در مدارات الکترونیک و پیشگیری از صدمه به سایر اجزای مدار از اهمیت بالایی برخوردار است.

بهترین کار جهت اطمینان از سلامت رگولاتور این است که تست رگولاتور انجام دهید. از روش‌های مختلفی می‌توانید رگولاتور خود را تست کنید که برخی از این روش‌ها تست با مولتی متر، تست با اسیلوسکوپ و تست با منبع تغذیه است. در ضمن به علت نقش حیاتی رگولاتورها در مدارات الکترونیک در زمان خرید این قطعات به مشخصات قطعه و اورجینال بودن آن دقت لازم را داشته باشید.

برای مشاهده قیمت و خرید رگولاتور با بهترین کیفیت، روی آن کلیک کنید.

سوالات متداول

  1. از چه ابزاری برای تست رگولاتور استفاده می‌شود؟

مولتی متر، اسیلوسکوپ و منبع تغذیه.

  1. چگونه می‌توان خروجی رگولاتور را در شرایط مختلف بررسی کرد؟

می‌توان ولتاژ و جریان خروجی را در بارهای گوناگون، دماهای مختلف و فرکانس‌های متفاوت اندازه‌گیری و با مقدارهای اسمی مقایسه کرد.

  1. چه نشانه‌هایی نشان‌دهنده خرابی رگولاتور هستند؟

عدم سازگاری ولتاژ خروجی آن با مقدار مورد انتظار، مشاهده نوسانات در قرائت ولتاژ، جریان خروجی کم یا غیرفعال و تولید گرمای بیش از حد رگولاتور.

 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید