آیسیها مدار مجتمع یا تراشه هستند که از قطعات الکترونیکی شامل دستگاههای فعال کوچکی مانند دیودها و ترانزیستورها و دستگاههای غیرفعال مانند مقاومتها، خازنها و اتصالات آنها تشکیل شده و روی لایهای نازک از سیلیکون و یا سایر مواد نیمه هادی قرار میگیرند. آیسیها به صورت کوچک و یکپارچه به اندازه چند میلیمتر مربع و یا سانتیمتر مربع هستند که اندازه اجزای آن به صورت میکروسکوپی است. شناسایی آی سی ها میتواند به شما کمک کند تا در پروژههای مختلف گزینههای مناسبی را به کار ببرید.
در دنیای الکترونیکی مدارهای مجتمع نقشی محوری در عملکرد و راندمان سیستمهای مختلف و دستگاهها دارند و کاربرد آنها بسیار گسترده است، به طوری که تمام وسایل و دستگاهها از آیسیها تشکیل میشوند. از مهمترین ویژگی این قطعات کوچک مصرف کم انرژی بوده که به همین دلیل گزینه مناسبی برای استفاده در مدارات الکترونیکی به حساب میآیند. در ادامه به بررسی ابزارهای مورد استفاده در شناسایی آیسی، انواع ای سی و تکنیکهای شناسایی آنها پرداختهایم، پس با ما همراه شوید.
جهت خرید آی سی در انواع مختلف با بهترین کیفیت موجود کلیک کنید.
اهمیت شناسایی آیسیها
شناسایی آی سی ها در مدارها اهمیت بسیار زیادی دارد تا کاربران بتوانند در مدارهای مختلف از این قطعه ارزشمند به درستی استفاده کنند. در زیر چند مورد از مهمترین دلایل را آوردهایم:
- عیبیابی و تعمیر: تکنسینها با شناسایی آیسیها میتوانند به سرعت ایرادات قطعه را پیدا کرده و اقدام به تعویض و یا تعمیر آن کنند.
- توسعه: مهندسان در علم الکترونیک برای طراحی مدارها نیاز به استفاده از آیسیهای مناسب دارند و برای بهینهسازی و کاهش هزینهها لازم است انواع ای سی را بشناسند.
- کاهش خطا: با شناسایی آیسیها و بررسی کاربرد و ویژگی آنها خطاها به حداقل میزان خود میرسند و در نتیجه سیستم با بازدهی بالا عمل خواهد کرد.
- انتخاب صحیح قطعات و عملکرد مناسب: برای اینکه قطعات مناسبی در پروژهها به کار رود، لازم است آیسیهای مناسبی را انتخاب کنید و در نهایت عملکرد بهتری را به دست آورید.
- مطابقت با استانداردها: با شناسایی درست امکان انتخاب آیسی مطابق با استاندارهای صنعتی انجام شده و محصول تولیدی نیز مطابق با مقررات و قابل اطمینان خواهد بود.
تکنیکهای شناسایی آیسی
برای شناسایی آیسی میتوانید از دو روش مختلف استفاده کنید. این دو روش شامل بررسی عبارت حک شده روی آیسی و شماره فنی آیسی است. در زیر این دو روش را به صورت کامل آوردهایم:
شناسایی آی سی ها از طریق عبارت حک شده روی آیسی
روی تمام آیسیها علامت و نوشتههایی را حک کردهاند که به آن مارکینگ میگویند. این عبارت چند حرف، عدد و یا چند خط است و در اکثر مواقع لوگوی کارخانه سازنده روی آن درج میشود. همچنین، بر روی آیسیها نقطهای وجود دارد که نشاندهنده جهت آیسیها است.
جهت خرید انواع درایو موتور با بهترین کیفیت موجود در بازار کلیک کنید.
شماره فنی آیسی
پارت نامبر و یا شماره فنی به کدی گفته میشود که از ترکیب اعداد و حروف تشکیل شده و این ترکیب همان اسم آیسی است. شماره فنی هر کدام از آیسیها اختصاصی بوده و از اعداد و حروف مشترک تشکیل میشود، اما تنها یک تفاوت در شماره فنی میتواند تفاوت دو آیسی را نشان دهد. این تفاوت جزئی در برخی موارد اختلاف کم را نشان داده و در برخی موارد بیانگر تفاوت در اندازه و شکل پکیج است.
با توجه به تکنیکهای شناسایی آی سی ها این قطعات را به سه دسته کلی تقسیمبندی میکنند که عبارتند از:
- انواع آیسی که شماره فنی آنها به صورت کامل حک شده و تشخیص از روی عبارت انجام میگیرد که همان شماره فنی آیسی است. برای این منظور تنها نیاز به تجربه و آشنایی با آیسیها دارید.
- در برخی از آیسیها قسمتی از شماره فنی روی آیسی حک شده و لازم است قسمتی از شماره حکشده را تشخیص دهید و سپس نوع آیسی را شناسایی کنید.
- نوع سوم آیسیهایی است که عبارت و شماره فنی روی قطعه نوشته نشده و تنها کدهای اختصاصی به چشم میخورد. برای شناسایی آی سی ها در این شرایط دو حالت وجود دارد که عبارتند از:
الف) عبارتی ثابت به عنوان مشخصه روی تمام آیسیهای تولید شده از آن نوع وجود دارد.
ب) آیسیهایی که بدون عبارت مشخصه هستند و نوع آن قابل شناسایی نیست.
ابزارهای مورد استفاده در شناسایی آیسی
جهت شناسایی آی سی های پرکاربرد و انواع مختلف آیسیها از منابع و ابزارهای مختلفی استفاده میشود که این موارد عبارتند از:
- دیتاشیتها: سندهایی که توسط سازندگان آیسیها ارائه شده و اطلاعاتی دقیق در مورد مشخصات، ویژگیها، نحوه عملکرد، ولتاژ، جریان و… گزارش میدهند.
- کتابهای مرجع: کتابهای الکترونیکی و کاتالوگها توضیحاتی در مورد آیسی آوردهاند که گزینه مناسبی برای شناسایی به حساب میآیند.
- نرمافزارهایی مانند CAD/EDA: برخی از نرمافزارها اطلاعاتی کامل را در کتابخانههای خود ارائه میدهند که برای شناسایی بسیار مفید هستند.
- آزمایشگاههای اندازهگیری: جهت شناسایی آیسیها میتوان از آزمایشگاههای تست استفاده کرد.
- مولتیمتر: یکی از ابزارهای مهم برای شناسایی آی سی ها مولتیمترها هستند که ولتاژ، جریان و مقاومت پایههای مختلف را محاسبه میکنند.
- پروگرامر آیسی: برای شناسایی، برنامهریزی و تست از پروگرامرها استفاده میشود که برای میکروکنترلرها مفید هستند.
جهت مشاهده محصولات و خریدمقاومت و قیمت خازن در انواع مختلف در سایت جم ترونیک کلیک کنید.
انواع خطاها در آیسیها که ممکن است شناسایی شوند
در مدارهای مجتمع خطاهای مختلفی رخ میدهد که این خطاها میتوانند تأثیر منفی در عملکرد صحیح مدار به وجود آورند. برخی از متداولترین و رایجترین خطاها شامل موارد زیر هستند:
- خطاهای اتصال: در صورتی که اتصالات مدار به درستی انجام نشود، باعث قطع جریان و عملکرد نامناسب آیسی خواهد شد.
- حرارتی: گرمای بیش ازحد باعث ذوب شدن اتصالات داخلی شده و یا مشخصات فیزیکی مواد نیمه هادی را تغییر میدهند.
- 3. خطاهای کوتاه مدار: اگر دو پایه به صورت اشتباهی متصل شوند، باعث قطع جریان و عملکرد نادرست خواهند شد.
- 4. الکتریکی: افزایش یا کاهش غیرعادی جریان یا ولتاژ میتواند باعث خطا شود.
- خطای عملکردی: به دلیل مشکلات طراحی، نقص در تولید و یا خرابیهایی در داخل قطعه خطای عملکردی به وجود میآید.
جمعبندی
آیسیها قطعات مهمی در اکثر وسیلههای الکترونیکی به شمار میآیند و شامل دیودها، خازنها، مقاومت، ترانزیستور و… هستند. مدارهای مجتمع یا همان آیسیها در انواع مختلفی تولید میشوند تا با توجه به ویژگی و نیاز وسیله الکترونیک به کار روند. شناسایی آی سی ها به مهندسین و تکنسینها کمک میکند که قطعه مناسبی را در مدار به کار ببرند. همچنین از آسیبرسی به مدار جلوگیری کرده و در نهایت پروژه به درستی انجام میشود.
انواع ای سی را میتوان با استفاده از دیتاشیت و مشخصاتی که به صورت حروف و یا عدد روی آن درج شده است شناسایی کرد. در صورتی که آی سی های پرکاربرد را به درستی به کار نبرید، خطاهای مختلف عملکردی، الکتریکی، حرارتی، نرمافزاری و… به وجود میآید. در فروشگاه اینترنتی جم ترونیک انواع لوازم الکترونیکی به صورت اورجینال به فروش میرسد و شما با بررسیهای درست میتوانید گزینه متناسب با پروژه خود را خریداری کنید.
سوالات متداول
- چه ابزارهایی برای شناسایی آیسیها استفاده میشود؟
دیتاشیتها، کتابهای مرجع، آزمایشگاههای تست و اندازهگیری، مولتیمترها، پروگرامرها، نرمافزارهایی مانند CAD/EDA و… .
- شناسایی صحیح آیسیها دقیقا چه نقشی در تعمیرات الکترونیکی ایفا میکند؟
با شناسایی آی سی ها مهندسان میتوانند ایرادات قطعه را به سرعت پیدا کرده و آن را تعویض کنند و در برخی موارد نیز با تعمیر قطعه میتوان مشکل را برطرف کرد.
- چه روشهایی برای حفاظت و اصلاح آیسیهای شناسایی شده وجود دارد؟
برای حفاظت از مدارهای مجتمع آنها را در بستههای محافظتی قرار میدهند تا بر روی صفحههای مدار چاپی مونتاژ شده و از آسیب جلوگیری کنند.