وبلاگ آموزشی جم ترونیک

نحوه تست دیود با مولتی متر

تست دیود

دیودها قطعات الکترونیکی نیمه رسانایی محسوب می‌شوند که به جریان الکتریکی تنها در یک جهت اجازه عبور می‌دهند. این قطعات بسیار کوچک هستند؛ اما نقش حیاتی در مدارهای الکترونیکی ایفا می‌کنند. برای اطمینان از عملکرد یک مدار الکترونیکی لازم است که بدانید دیودهای به ‌کار رفته در آن سالم هستند؛ بنابراین باید از روش تست دیود استفاده کنید تا مطمئن شوید که دیوها نقصی ندارند. یکی از ساده‌ترین و رایج‌ترین روش و نحوه تست دیود، استفاده از مولتی متر است.

با ما در جم ترونیک همراه باشید تا شما را گام به گام با آموزش تست دیود آشنا کنیم؛ زیرا تست دیود به دلایل مختلفی مهم بوده و نیاز است که با این تست آشنا باشید. شما با آموزش تست دیود با مولتی متر خواهید آموخت که چگونه با کمک یک مولتی متر دیجیتال، دیودها را تست کنید. با آموزش و یادگیری این روش ساده، می‎‌توانید به ‌راحتی از سالم بودن دیودهای خود مطمئن شوید و از بروز مشکلات احتمالی در مدارهای الکترونیکی پیشگیری کنید.

تست دیود چیست؟

تست دیود به فرآیندی اطلاق می‌شود که طی آن سلامت عملکرد یک دیود الکترونیکی بررسی می‌شود تا اطمینان حاصل شود که دیود سالم است. یک دیود تا زمانی که در مدار نباشد، نمی‌توانید معیوب بودن آن را تشخیص دهید.

بنابراین نیاز است که با نحوه تست دیود آشنا باشید تا با کمک تست این قطعه حیاتی، اما کوچک از فاجعه در مدار خود جلوگیری کنید. یکی از رایج‌ترین روش‌ها برای تست، تست دیود با مولتی متر است که در ادامه به این تست خواهیم پرداخت.

فروشگاه جم ترونیک یکی از بزرگ‌ترین عرضه‌کننده‌های تجهیزات الکترونیک و رباتیک در سراسر کشور است و تمامی محصولات خود را با ضمانت کالا به مشتریان ارائه می‌دهد تا مشتریان بتوانند بدون مراجعه حضوری و با اطمینان کامل از هر کجای کشور اقدام به خرید کنند.

شما می توانید برای تهیه انواع دیود روی خرید دیود کلیک کنید.

تست دیود

چگونه دیود تست میشود؟

همان‌طور که بیان شد، دیودها از جمله اجزای ضروری در طیف گسترده‌ای از وسایل الکتریکی و الکترونیکی محسوب می‌شوند. از دیودها برای کنترل جهت جریان الکتریکی استفاده می‌شود و مهم است که به‌ صورت منظم دیود مورد تست قرار گیرد تا مطمئن شوید که به‌ درستی کار می‌کند؛ زیرا هر مشکلی در دیود می‌تواند عواقب جدی برای دستگاهی که در آن نصب است، ایجاد کند.

به ‌همین منظور می‌توان تست دیود را به ‌صورت مرتب و به روش‌های مختلفی نظیر تست دیود با مولتی متر، تست دیود با اهم متر، تست دیود با یک لامپ و… انجام داد تا از عملکرد درست و سالم بودن دیود اطمینان حاصل کرد. روش تست دیود با لامپ در زمان نبودن مولتی متر یک گزینه ایده‌آل به ‌نظر می‌رسد.

به یاد داشته باشید که قبل از تست دیود باید آند و کاتد را شناسایی کنید. بیشتر دیودهای PN Junction نواری سفید بر روی بدنه آن‌ها وجود دارد و ترمینال نزدیک به این نوار سفید همان کاتد بوده و بقیه هم آند است. حال بعضی از دیودها نوار رنگی متفاوتی دارند، برای نمونه بعضی از دیودهای زنر بر روی بدنه قرمز نارنجی خود علامت سیاهی دارند؛ به ‌همین علت دقت کنید که ترمینال نزدیک به این علامت رنگی همواره کاتد است.

جم ترونیک برای رفاه حال مشتریان خود به‌ عنوان یک مرجع تخصصی فروش تجهیزات الکترونیک و رباتیک در کشور خدمات و مزایای ویژه‌ای نظیر ارسال سریع، پشتیبانی رایگان، قیمت‌های مناسب، ارائه ضمانت کالا، بازگشت کالا تا 7 روز و … را در نظر گرفته است.

تست دیود

نحوه تست دیود با مولتی متر

اگر قصد دارید که دیود خود را به روش تست دیود بررسی کنید، با ما همراه باشید تا شما را مرحله به مرحله با آموزش تست دیود با استفاده از مولتی متر آشنا کنیم:

در ابتدا جهت انجام تست دیود و برای جلوگیری از آسیب دیدن سایر قطعات مدار، دیود را از مدار جدا کنید. سپس مولتی متر را در حالت تست دیود قرار دهید که این حالت معمولاً با نماد یک دیود کوچک نشان داده می‌شود.

در مرحله بعدی پراب قرمز (مثبت) مولتی متر را به آند دیود متصل کنید و پراب سیاه (منفی) مولتی متر را به کاتد دیود اتصال دهید. حال اگر دیود سالم باشد، مولتی متر ولتاژی برابر با 0.7 را نشان خواهد داد. در ادامه از بایاس معکوس استفاده کرده و جای پراب را تعویض کنید.

پراب قرمز را به کاتد و پراب سیاه را به آند وصل کنید. اگر در بایاس معکوس مولتی متر مقدار بی‌نهایت را به‌صورت OL نشان دهد، یعنی اینکه دیود جریانی را در جهت عکس از خود عبور نمی‌دهد و این نشان از سالم بودن دیود دارد.

با کمک صدای مولتی متر هم می‌توان یک دیود را تست کرد. برای این کار کافی است که پایه دیود را به پایه‌های مولتی متر وصل کنید و سپس مولتی متر را روشن کرده و دو پایه دیود را بچرخانید. اگر دیود مورد نظر ما سالم باشد، هیچ صدایی از مولتی متر نخواهید شنید؛ در غیر این صورت یعنی با شنیدن صدای بوق با فرکانس بالا پی می‌بریم که دیود سالم نیست.

برای مشاهده و تهیه مولتی متر از جم ترونیک با بهترین قیمت روی خرید مولتی متر کلیک کنید.

تست دیود

روش های دیگر تست دیود

تا اینجا شما را با نحوه تست دیود با مولتی متر آشنا کردیم؛ اما ذکر این نکته لازم است که بدون مولتی متر نیز می‌توان به روش‌ دیگری یک دیود را تست کرد که در ادامه بیان خواهد شد. اکنون قرار است با مولتی متر به سراغ یک روش تست دیود برای سالم بودن آن با کمک اهم متر برویم. در این روش می‌توانید سلکتور مولتی متر را در حالت مقاومت Ω قرار دهید. سپس پراب‌های مولتی متر را یک‌بار در حالت بایاس مستقیم و بار دیگر در حالت بایاس معکوس وصل کنید. حال اگر در بایاس مستقیم عدد خوانده شد در محدوده چند صد اهم الی چند مگا اهم باشد و در حالت بایاس معکوس هم مقدار OL ظاهر شود، دیود سالم است.

در جهت آموزش تست دیود قرار است شما را با یک روش ساده، اما قدیمی برای تست دیود آشنا کنیم و این روش عبارت است از تست دیود با یک لامپ که در زمانی که به مولتی متر دسترسی ندارید، گزینه مناسبی محسوب می‌شود. در این روش مدار را وصل کنید و سپس ادامه مراحل را با چیدمان اجزا در یک مدار L شکل ادامه دهید که یک طرف آن به دیود و سمت دیگر آن به یک لامپ اتصال دارد. در مرحله بعدی منبع تغذیه را روشن کنید و خروجی لامپ را ببینید. اگر لامپ روشن شود، یعنی دیود سالم است و اگر لامپ روشن نشود، یعنی دیود خراب بوده و باید تعویض شود.

تست دیود

یکی دیگر از روش‌های تست دیود، روش تست دیود زنر بوده که با مولتی متر صورت می‌گیرد و شبیه تست دیود معمولی است. با این تفاوت که برای تست ولتاژ شکست آن باید یک مقاومت 1K اهم را با آن به ‌صورت سری قرار دهید و در گرایش معکوس با یک منبع تغذیه که ولتاژ خروجی این منبع از ولتاژ شکست زنر بیشتر است، موازی کنید. سپس دو سر زنر باید اندازه‌گیری شود. اگر ولتاژ مشاهده شده در حدود ولتاژ درج شده بر روی زنر باشد، نشان از سالم بودن دیود است.

تست دیود نوری (LED) نیز یکی از انواع روش‌های تست دیود است و برای این تست LED باید در گرایش مستقیم دیود نوری LED را با مقاومت مورد نظر به ‌صورت سری قرار داد. حال اگر در این حالت LED روشن شود، به این معنا خواهد بود که این دیود نوری سالم است؛ اما در گرایش معکوس اگر LED روشن شود، یعنی دیود سالم نیست.

یک روش دیگر برای تست دیود روش قدیمی و کمتر رایج ژرمانیومی است که بیشتر برای دیودهای ژرمانیومی از این تست استفاده می‌شود و امروزه به‌ دلیل اینکه این روش تست دقیق نیست از آن کمتر بهره می‌برند. این روش تست بر اساس ویژگی‌های خاص دیودهای ژرمانیومی مانند ولتاژ آستانه کمتر نسبت به دیودهای سیلیکونی استوار است.

شما می توانید برای خرید پل دیود از جم ترونیک کلیک کنید.

تست دیود

جمع بندی

همان‌طور که عنوان شد، دیودها قطعات الکترونیکی نیمه رسانایی هستند که به جریان الکتریکی فقط در یک جهت اجازه عبور می‌دهند. دیودها در مدارهای الکترونیکی نقش بسیار مهمی دارند و نیاز است که همواره مورد تست قرار بگیرند تا مطمئن شوید که سالم هستند؛ چرا که خرابی و یا بروز هر مشکلی در دیود می‌تواند عواقب جدی برای دستگاهی که دیود در آن نصب است را سبب شود. به ‌همین منظور ما شما را در این مقاله با آموزش تست دیود مرحله به مرحله آشنا کردیم. همچنین به روش‌های دیگر تست دیود مانند اهم متر و تست با لامپ و حتی تست دیود زنر، دیود نوری و… اشاره کردیم تا در صورت نبودن مولتی متر باز هم امکان تست دیود برای شما وجود داشته باشد.

فروشگاه آنلاین جم ترونیک با بیش از ۲۰ سال سابقه در زمینه تأمین و توزیع انواع قطعات و لوازم الکترونیکی، بهترین و مرغوب‌ترین قطعات را در اختیار متخصصین این حوزه قرار می‌دهد. شما می‌توانید هم‌اکنون برای خرید قطعه الکترونیکی مورد نیاز خود از جم ترونیک به ‌صورت آنلاین و بدون مراجعه حضوری اقدام کرده و از مزایایی مانند ضمانت اصالت کالا و پشتیبانی فنی و… بهره‌مند شوید.

همچنین بخوانید: دیود چیست؟

سوالات متداول

  • چگونه می‌توان دیود را با استفاده از مولتی‌متر تست کرد؟

مولتی متر را روی حالت دیود تنظیم کنید و پراب مثبت را به آند و پراب منفی را به کاتد اتصال دهید، اگر دیود سالم باشد، مولتی متر در حالت بایاس مستقیم ولتاژ کم و در حالت بایاس معکوس ولتاژ بالایی را نشان خواهد داد.

  • آیا می‌توان دیود را در حالت‌های مختلف تست کرد؟

خیر. همان‌طور که اشاره شد، دیود قطعه نیمه رسانایی است که فقط به‌ صورت یک‌طرفه عمل می‌کند و نمی‌توان آن را در حالت‌های دیگر تست کرد.

  • آیا تست دیود نیاز به قطع کردن دیود از مدار دارد؟

بله. برای تست دقیق و اطمینان از سلامت کامل یک دیود معمولاً توصیه می‌شود که دیود را از مدار خارج کنید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید