وبلاگ آموزشی جم ترونیک

تفاوت LCD کاراکتری با LCD گرافیکی چیست؟

تفاوت lcd گرافیکی و lcd کاراکتری

ال سی دی یکی از اختراعات جذاب الکترونیکی بشر است که با استفاده از آن می‌توان بازخورد دستگاه‌ها و ماشین‌آلات را دریافت کرد و بدین وسیله انسان‌ها به تبادل اطلاعات می‌پردازند. ال سی دی به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شود که LCD کاراکتری و گرافیکی از مهم‌ترین و رایج‌ترین آن‌ها است.

ال سی دی کاراکتری ابتدا وارد حوزه ارتباطات و تبادل اطلاعات شده و تنها برای تعداد محدودی کاراکتر و متن استفاده می‌شود. بعد از آن ال سی دی گرافیکی وارد بازار شد که نه تنها متن را نمایش می‌دهد بلکه قادر است تصاویر و انیمیشن‌های ساده را نشان دهد.  در ادامه با تفاوت LCD گرافیکی با LCD کاراکتری بیشتر آشنا خواهید شد.

LCD  چیست؟

ال سی دی(LIQUID CRYSTAL DISPLAY) یک نمایشگر کریستال مایع با صفحه نمایش صاف است که کاربردهای مختلفی برای مصرف‌کنندگان دارد. LCD نسبت به سایر نمایشگرهای قدیمی(LED) پیشرفت بسیار خوبی داشته و اکنون در بخش‌های مختلفی چون گوشی‌های هوشمند، تلویزیون، نمایشگرهای مختلف، دستگاه‌های دارای پنل‌های نمایشی استفاده می‌شود.  ساختار LCD

 

ساختار LCD گرافیکی چگونه است؟

یکی از شناخته‌شده‌ترین و رایج‌ترین ال سی دی‌ها، ال سی دی گرافیکی است که از یک صفحه نمایش کریستال مایع ساخته شده این نمایشگر تصاویر، اعداد و متن‌ها را با بهترین کیفیت و شکل ممکن نشان می‌دهد. این LCD از لحاظ ساختاری شباهت بسیار زیادی به alphanumerical دارد اما اصلی‌ترین تفاوت LCD گرافیکی با LCD کاراکتری و سایر ال سی دی‌ها در تعداد پیکسل آن‌ها است. پیکسل‌ها به گونه‌ای تقسیم شده‌اند که مانند یک ماتریس بزرگ عمل می‌کنند.  

از این نوع ال سی در تجهیزات الکترونیکی، تجهیزات پزشکی و جاهایی که نیاز به نمایش متن و شکل دارند استفاده می‌کنند، یکی از رایج‌ترین کاربردهای آن تابلو‌های تبلیغات فروشگاه‌ها است. این نوع ال سی دی ابعاد مختلفی دارد از LCDهای رنگی مثل LCDn96 گرفته تا  LCD گوشی‌هایnokia1100 ، در این میان ال سی دی‌های گرافیکی 128×64 و 128×240 بهترین و پرکاربردترین نوع ال سی دی گرافیگی در بازار هستند.

LCD گرافیکی دارای 20 پایه است و 6 عدد از این پایه‌ها وظیفه تنظیم نور و تغذیه آن را به عهده دارند. ال سی دی گرافیکی برای عملکرد گرافیکی خود نیاز به حافظه داخلی دارد و قیمت خرید آن‌ با توجه به سایز، ابعاد، تعداد پیکسل‌ها، برند تولید کننده متفاوت است.

مزایای LCD گرافیکی چیست؟

از مزایای ال سی دی گرافیکی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  •   این نوع ال سی دی مصرف انرژی بسیار کمی دارد و از اتلاف انرژی جلوگیری می‌کند. این موضوع نه تنها یکی از مهم‌ترین مزایای ال سی دی گرافیکی است بلکه یکی از مهم‌ترین تفاوت‌های LCD گرافیکی با LCD کاراکتری به شمار می‌رود. اصل نمایشگر ال سی دی گرافیکی آن است که صفحه نمایش را با چرخاندن زاویه انحراف مولکول‌های کریستال مایع در پیکسل‌های کریستال مایع به نور پس زمینه بازگرداند. در این صفحه نمایش CRT با اجزای فشار بالا وجود ندارد و باعث انتشار بیش از حد اشعه ایکس نمی‌شود. مدل ساخت این دستگاه بسیار ساده است و از مدولارسازی و یکپارچگی بالای تراشه در به حداقل رساندن تابش الکترومغناطیس استفاده می‌کنند. این طراحی به طور مستقیم مصرف برق را کاهش می‌دهد و از حرارت آن می‌کاهد.
  •   بسیار نازک و کم‌وزن هستند، ظهور نمایشگرهای ال سی دی جای تلویزیون‌های قدیمی و سنگین را گرفته است.
  •   بازیابی دقیق تصویر، در ال سی دی برای نمایش تصویر از آدرس‌دهی مستقیم دیجیتال استفاده می‌کند.  
  •   نمایش تصویر بسیار واضح است و در این نوع ال سی دی تصاویر سوسو نمی‌کنند. تعداد پیکسل‌ها به صورت یکنواخت پخش شده‌اند و تصاویر را به صورت واضح و ثابت نمایش می‌دهند.
  •   صفحه نمایش بسیار آسان و راحت تنظیم می‌شود. حالت آدرس‌دهی نمایشگر باعث شده تا تنظیم ال سی دی به نمایش هندسی و خطی نیازی نداشته باشد.

ساختار LCD گرافیکی - مزایای LCD گرافیکی

معایب LCD گرافیکی چیست؟

این نوع ال سی دی در کنار مزایای بسیاری که دارد، دارای معایبی است:

  •       روشنایی و کنتراست بسیار پایینی دارد، مولکول‌های کریستال مایع نمی‌توانند خود به خود نور ساطع کنند و همین موضوع موجب کاهش کنتراست آن‌ها می‌شود. این نوع نمایشگرها برای کمک به انتشار نور از منابع خارجی استفاده می‌کنند.
  •       جنس صفحه این نوع ال سی دی کمی ضعیف است و به راحتی شکسته می‌شود. هزینه تعمیر و نگهداری آن در مقایسه با سایر نمایشگرها کمی بالاست.
  •       زاویه دید محدودی دارد، در این نوع ال سی دی تنها زمانی می‌توانید تصویر را کامل ببینید که رو به روی آن قرار بگیرید.
  •       قرار گرفتن رابط‌ها در بالای ال سی دی باعث شده تا اتصال لوازم جانبی به آن کمی مشکل باشد.

خرید نمایشگر GLCD 64×128 گرافیکی بک لایت آبی با درایور KS108

خرید نمایشگر GLCD 64×128 گرافیکی بک لایت سبز با درایور KS108

 

ساختار LCD کاراکتری چگونه است؟

یکی دیگر از شناخته شده‌ترین ال سی دی‌ها، LCD کاراکتری است که با نمایشگری که دارد می‌تواند متن‌ را به بهترین شکل ممکن نمایش دهد. این نوع ال سی دی نمایشگر بسیار ساده‌ای دارد و به دلیل کم مصرف بودنش توانسته طرفدار بسیاری پیدا کند. در این ال سی دی‌ برای نمایش متن از الگوهای پیش فرض استفاده می‌کنند و فقط 8 تا 32 کاراکتر را نشان می‌دهند.
از مهم‌ترین تفاوت LCD گرافیکی با LCD کاراکتری می‌توان به این موضوع اشاره کرد که در ساخت LCD  کاراکتری نور پس زمینه وجود ندارد و در حالت بازتابنده کار می‌کند. به همین دلیل برای دیدن کاراکترها روی صفحه نمایش باید از یک عنصر بازتابنده در پشت کریستال مایع استفاده شود.
ال سی دی کاراکتری با توجه به ساختار و ویژگی‌هایشان، در بخش‌های مختلفی کاربرد دارند. رایج‌ترین آن‌ها ماشین حساب، پیجر، چاپگرها، ماکروویو و ساعت‌های دیجیتال است. 

LCD کاراکتری مزایا

ال سی دی کاراکتری نمایشگرهای مختلفی دارد:

  •   نمایشگر کاراکتری استاندارد: یکی از محبوب‌ترین و رایج‌ترین نمایشگرهای کاراکتری است که 16 تا 26 ستون دارد و 1 تا 4 ردیف کارکتر دارد.
  •   صفحه نمایش کاراکتری گرافیکی: این نوع صفحه نمایش هم متن و هم گرافیک را نشان می‌دهد و بیشتر برای نمایش‌های پیچیده از آن استفاده می‌شود.
  •   نمایشگر کاراکتری نوردار: این نوع صفحه نمایش کاراکتری دارای نور پس زمینه داخلی است و صفحه را روشن می‌کند. نور پس زمینه این نمایشگر معمولا سفید، آبی، سبز و قرمز است.

 

خرید LCD کاراکتری 2×16 بک لایت آبی

خرید ال سی دی کاراکتری 2×16 بک لایت سبز

 

مزایای LCD کاراکتری چیست؟

ال سی دی کاراکتری در مقایسه با نمایشگرهای دیگر چندین مزیت دارد:

  •       مقرون به صرفه(قیمت پایین)
  •       اندازه کوچک
  •       زاویه دید وسیع و گسترده
  •       مصرف انرژی پایین

معایب LCD کاراکتری چیست؟

مهم‌ترین معایب این نمایشگر،کوچک بودن اندازه آن است که گاهی مانع استفاده از آن در بخش‌های مختلف می‌شود.

تفاوت LCD گرافیکی با LCD کاراکتری (جدول)

LCD  گرافیکی LCD  کاراکتری
تعداد پیکسل‌های آن بسیار بالاست و می‌توان برای نمایش انیمیشن‌های ساده هم از آن استفاده کرد. ال سی دی کاراکتری تعداد محدودی پیکسل دارد به همین دلیل تمام اعداد و اشکال را نمی‌تواند نمایش دهد.
سایز و ابعاد بزرگتری دارند. سایز و ابعاد این نوع ال سی دی با توجه به پیکسل محدودی که دارد کوچک است.
ساختار پیچیده‌تر و تعداد پین بیشتری دارد. ساختار آن بسیار ساده است.
برای عملکرد مطلوب و تبادل اطلاعات گرافیکی به حافظه داخلی نیاز دارند. نیازی به رم ندارند.
قیمت این نوع ال سی دی گران است. خرید این نوع ال سی دی در مقایسه با ال سی دی گرافیکی مقرون به صرفه‌تر است.

 

جمع‌بندی: برای پروژه‌های الکترونیک LCD کاراکتری بهتر است یا LCD گرافیکی؟

صنعت تولید نمایشگرها روز به روز در حال پیشرفت است، امروزه نمایشگرهای باریک با تعداد پیکسل‌ بالا در حال تولید هستند و کیفیت تصویر بسیار خوبی دارند طوری که انگار بیننده در صحنه حاضر است.
در این بلاگ با دو LCD کاراکتری و گرافیکی آشنا شدید، هر یک از این آن‌ها ویژگی‌ها و کارایی خود را دارند و به منظور خاصی مورد استفاده قرار می‌گیرند.
با شناخت تفاوت LCD گرافیکی با LCD کاراکتری متوجه شده‌اید که ال سی دی گرافیکی رزولوشن بالایی دارد و در پروژه‌ها بیشتر از آن استفاده می‌شود، اما بسیاری از افراد به دلیل هزینه پایین‌تر و ساختار ساده‌تر LCD های کاراکتری به سراغ آن‌ها می‌روند.

برای خرید انواع LCD ها می‌توانید به فروشگاه جم ترونیک مراجعه کنید. در صورتی که برای انتخاب مدل LCD تردید دارید می‌توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کنند.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید